Bijuteria arhitectonica “Maria Filotti” intra in restaurare

teatru1

*in urmatoarele 18 luni, vor fi cheltuite peste 15 milioane de lei pentru restaurarea teatrului brailean “Maria Filotti”

 

Cladirea monumentala a teatrului “Maria Filotti” intra intr-o ampla actiune de restaurare si consolidare, realizata printr-o finantare europeana, in cadrul  Programului Operational Regional. Mai exact, de saptamana viitoare, in teatrul brailean se va deschide un adevarat santier, in vederea unor lucrari complexe, realizate de la subsol si pana la acoperis, care vor dura circa 18 luni. Proiectul prevede executia unor lucrari de rezistenta si arhitectura, dar si altele, pe partea de instalatii de ventilatie, instalatii electrice, instalatii sanitare si instalatii termice. Valoarea exacta a contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezinta fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani, de la bugetul de stat si 2% – contributie de la bugetul local.

Chiar daca aparent, imobilul arata superb atat la exterior, cat si in interior, cei ce lucreaza in teatru au mari dificultari in a “masca” urmele infiltratiilor de apa de la ploi sau ninsori abundente, crapaturile din pereti, bucatile de tencuiala  cazute si parchetul distrus pe alocuri, din cauza inundatiilor. Acestia au incercat, de-a lungul timpului, sa arate publicului doar fata frumoasa a cladirii care reprezinta unul dintre simbolurile cele mai iubite ale Brailei, o bijuterie nu doar arhitectonica, ci si culturala, cu care cu totii ne mandrim.

Eforturile administratorilor  teatrului au fost insa din ce in ce mai mari de la an la an, dat fiind ca ultimele interventii de amploare la imobil s-au facut in anii 1980-1988, cand  acesta a fost consolidat, renovat si restaurat de o echipa formata din arhitecti, constructori, graficieni, pictori, sculptori, ceramisti si sticlari.

Astazi am facut un tur de onoare al cladirii, avandu-l drept ghid pe seful de productie al institutiei, Viorel Urse, cel care se ocupa de acest proiect si care ne-a aratat o alta fata a teatrului, aceea  pe care putini dintre cei care i-au trecut pragul au vazut-o. Va oferim, asadar, o calatorie inedita prin teatru, dincolo de zonele vizitate in mod obisnuit de public. Intram, alaturi de ghidul nostru, in podul cladirii, acolo unde nu a mai filmat nimeni pana acum si in plus, aflam in premiera elemente  legate de modul in care va arata noua cupola, despre constructia unui iluminator de policarbonat  care va asigura lumina naturala in holul monumental si cea a unui lift pentru persoane cu handicap, care va duce pana la loje: