BOBOC: ACEA PETIȚIE A MEDICILOR DIN SPITALUL JUDEȚEAN A APĂRUT CA URMARE A LIPSEI DE COMUNICARE ÎNTRE CEI CARE ADMINISTREAZĂ SPITALUL ȘI DOCTORI. AM DISCUTAT CU MEDICII ȘI LUCRURILE S-AU LĂMURIT
Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, consideră că lipsa de comunicare între cei care administrează Spitalul Județean și medici stă la baza neînțelegerilor create și a îngrijorării unor doctori cu privire la eventualele probleme care ar putea să apară dacă se vor trata cazuri de coronavirus în Corpul B al unității amintite.
Prefectul face referire la un document care a circulat ieri în spațiul public, semnat de mai mulți medici din Corpul B al Spitalului Județean, care se arătau îngrijorați de efectele pe care le-ar avea planul autorităților privind gestionarea situației îmbolnăvirilor cu coronavirus.
Boboc a explicat:„În ceea ce privește gestionarea tratarii bolnavilor de coronavirus în județul Brăila, s-a aprobat planul de acțiune în acest sens. La nivelul fiecărui spital s-au căutat soluții, astfel încât în momentul în care apare un bolnav infectat cu coronavirus, dar care are și o altă boală, să nu fie tratat la grămadă cu toți pacienții.
În primul rând, pacienții infectați cu coronavirus se tratează în secția Boli infecțioase a Spitalului Județean, care deocamdată are paturi suficiente și suntem pregătiți cu un alt spațiu pentru tratarea acestora. Vorbim de cazurile simple de coronavirus, persoane fără alte patologii.
În măsura în care apar și cazuri de pacienți infectați cu coronavirus care au și o altă boală, suntem pregătiți la Corpul B al Spitalului Județean să tratăm astfel de cazuri și tot acolo se vor organiza câteva saloane și o sală de naștere pentru gravide infectate cu coronavirus. La Spitalul de Pneumoftiziologie, în corpul cu ambulatoriul se vor trata separat acești pacienți, iar la Spitalul de Psihiatrie va fi, de asemenea, un pavilion separat pentru aceștia.
Am văzut că au fost multe întrebări în spațiul public, în primul rând din partea personalului medical. Acolo consider că a fost vorba despre o lipsă de comunicare din partea celor care administrează spitalul.
Am avut aseara o discutie cu nouă medici din Corpul B și multe lucruri le-am clarificat deja. Oamenii trebuie să știe un lucru: Corpul B va fi golit de pacienți si implicit, și de personal medical, fiindcă acesta nu mai are ce face acolo – deja în mare măsură s-a întâmplat acest lucru. În măsura în care un pacient de la Infecțioase va trebui tratat și de altă afecțiune (care îi pune viața în pericol), în afara de coronavirus, va fi transferat acolo și tratat după cum consideră medicii.
Încercăm să ținem toate spitalele cât mai mult posibil departe de riscul de a fi infectate și blocate, așa cum se întâmplă în alte locuri din țară”.
Rugat să dea mai multe detalii cu privire la discuția de aseară cu medicii din Spitalul Județean, prefectul a spus: „Documentul acela care a circulat în spațiul public era o petiție și i-am invitat la discuții pe reprezentanții dânșilor. Și am înțeles un lucru: oamenii nu erau informați corespunzător. Am discutat, i-am informat despre ce este vorba; mi-am asumat acest rol, deși v-am mai spus că Spitalul Județean nu este in <<curtea>> instituției Prefectului, dar cred că în aceste momente în care cu toții ne uităm spre lumea medicală, cel mai important este să le discutăm problemele și să le rezolvăm și de-abia după aceea să spui că te bazezi pe niște oameni – după ce le dai atenția cuvenită. Cred că marea majoritate a problemelor au fost lămurite și la finalul discuției am tras concluzia că lucrurile s-au clarificat”.
Întrebat dacă managerul Spitalului Județean, Delia Râșnoveanu, a participat la acea discuție, Boboc a răspuns: „Nu, a fost o discuție cu reprezentanții medicilor, la care, ceva mai târziu, au participat și doamna Alina Neacșu, director medical și președintele CJ, pentru că până la urmă, Spitalul Județean este în subordinea CJ. Ei au fost invitați pe parcursul discuției”.