BOBOC: AM DISCUTAT CU MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE DESPRE SITUAȚIA UNEI FIRME DE CONFECȚII DIN BRĂILA CARE ȘI-A ÎNTRERUPT ACTIVITATEA, DUPĂ CE MAI MULȚI ANGAJAȚI AU FOST CONFIRMAȚI CU COVID-19
Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, declară că a discutat cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, despre situația unei firme de confecții din municipiu care și-a întrerupt în urmă cu ceva timp activitatea, ca urmare a faptului că mai mulți angajați au fost confirmați cu COVID-19.
Boboc a explicat într-o postare făcută pe o rețea de socializare că în actualul context legislativ, nu este cert dacă salariații care au primit recomandarea izolării vor primi concediu medical, iar ceilalți salariați ai societății nu beneficiază de șomaj tehnic și de aceea, în discuția cu ministrul, „au convenit asupra unei propuneri de modificare a OUG nr.30/2020, ordonanță care stabilește măsuri în domeniul protecției sociale în contextul răspândirii SARS-CoV-2”:
„În județul Brăila, un operator economic cu 476 de angajați a fost nevoit să întrerupă activitatea pentru că 42 de salariați au fost diagnosticați pozitiv COVID-19, iar 343 au primit de la DSP recomandarea de izolare voluntară (pe care o respectă pentru protecția lor și a celor apropiați).
Pentru că orice afacere contează și orice loc de muncă trebuie apărat, am analizat împreună cu conducerea companiei măsurile ce pot fi luate pentru atenuarea impactului financiar și social al opririi temporare a activității.
Întrucât în acest moment, urmare a deciziei CCR, nu este cert dacă salariații care au primit recomandarea izolării vor primi concediu medical, iar restul salariaților nu beneficiază de șomaj tehnic, conform prevederilor legale în vigoare, i-am comunicat ieri doamnei ministru Violeta Alexandru această situație, solicitându-i sprijinul pentru soluționarea problemei.
Doamna ministru a înțeles situația dificilă în care se găsesc atât antreprenorul, cât și salariații și am convenit asupra unei propuneri de modificare a OUG nr.30/2020, ordonanță care stabilește măsuri în domeniul protecției sociale în contextul răspândirii SARS-CoV-2. Propunerea de modificare ce urmează a fi înaintată în cel mai scurt timp Guvernului vizează acordarea indemnizației de șomaj tehnic salariaților angajatorilor a căror activitate este întreruptă sau redusă ca urmare a apariției unui focar SARS-CoV-2 sau ca urmare a izolării ori carantinării personalului. Indemnizația se va acorda pe toată perioada în care activitatea este întreruptă sau redusă”.
Precizăm încă o dată că nu este vorba despre un focar nou de COVID-19, ci despre o firmă care și-a oprit activitatea de mai multe zile.