Boboc asteapta ca toti candidatii opozitiei sa ii ofere voturile lor neconditionat, daca vor cu adevarat sa se opuna PSD

P1110868

Presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, nu mai exclude varianta candidatului unic al opozitiei, in batalia pentru Primaria municipiului Braila, cu conditia ca acel candidat unic sa fie el si ca toti ceilalti candidati care se proclama ai dreptei sa vina din proprie initiativa la el si sa-l anunte ca ei si partidele lor il vor vota fara niciun fel de conditii si fara sa se perfecteze niciun fel de intelegere intre acestea si PNL. Boboc admite ca in conditiile actuale, cu mai multi candidati de dreapta si cel putin doi independenti,  sansele PSD de a castiga Primaria sunt relativ mari, fiindca voturile dreptei se faramiteaza. Pe de alta parte, insa, nu este dispus sa poarte niciun fel de discutii cu celelalte partide pe tema candidatului unic, ci asteapta ca liderii lor sa vina din proprie initiativa si sa-si depuna voturile la picioarele sale, neconditionat: “Usa mea, ca partid, dar si a mea, personal, este deschisa. Ii astept sa vina, ii astept aici. Eu nu am spus ca este exclusa varianta de candidat unic al opozitiei, ci am zis ca este exclusa varianta aliantelor cu promisiuni de posturi <<da-mi si mie un loc, da-mi si mie doua>>. Nu-i opreste nimeni sa sustina candidatul care are cele mai mari sanse sa bata PSD. Fiecare partid isi face strategia cum considera; noi stim un lucru foarte clar, ca administratia si sistemul condus de PSD este un sistem bolnav, care trebuie schimbat si care a adus Braila aici. Miza oricarui partid trebuie sa fie aceea de a isi convinge alegatorii ca ceea ce el propune, ca ceea ce vrea sa faca, este ceva util. Eu cred ca brailenii inteleg foarte bine – mai ales ca votul va fi, cel mai probabil, intr-un singur tur, – si teoria aceea a <<votului util>>. Sigur, poti, pe prietenii, sa votezi si cu vecinul de bloc, dar daca acela va avea 3 voturi, de fapt, acelea sunt niste voturi date pentru PSD. Cu cat sunt mai faramitate voturile pe partea dreapta, cu atat PSD-ului ii trebuie mai putine voturi ca sa castige”.

Atentionat ca exact acesta este motivul pentru care ar trebui sa fie interesat PNL-ul de ideea candidatului unic si ca tocmai pretentia PNL de a fi principalul partid de opozitie din Braila ar trebui sa fie motivul pentru care liberalii ar  putea sa-si asume rolul de  initiator al negocierilor, Boboc a comentat: “Am spus ca nu ne intereseaza sa facem aliante, ca noi candidam ca si PNL. Nu am spus niciodata ca nu ma intereseaza sau ca excludem varianta candidatului unic. Ceilalti candidati ar putea sa vina la noi si sa spuna: <<Din niste calcule politice, PNL-ul este creditat cu prima sansa si da, este mai util pentru dreapta sa venim langa PNL>>. Eu am inteles ca e o miza mare, aceea ca PSD sa fie indepartat de la putere. Daca miza asta e suficient de mare, atunci sunt convins ca oamenii pot face tot ce e necesar pentru asta, fara sa ceara in schimb anumite lucruri”.

Liderul PNL Braila, care este si candidatul PNL la Primarie, a mai precizat ca in opinia sa, nu are nimic de castigat daca va fi sustinut de celalalte partide – ci PSD-ul are de pierdut -,  asa incat nu vede de ce ar trebui sa ofere ceva in schimb celorlalte partide care i-ar sustine candidatura.