BOBOC: CHIAR NU PUTETI DEPASI ORGOLIILE PROSTESTI CARE NE TIN IN LOC, BLOCAND INFIINTAREA ASOCIATIEI “DUNAREA DE JOS”? CHIAR CONTEAZA ATAT DE MULT UNDE ESTE SEDIUL?

Prim-vicepresedintele PNL Braila, Catalin Boboc, considera ca autoritatile brailene si galatene ar trebui sa gaseasca o solutie pentru a debloca discutiile in vederea infiintarii Asociatiei “Dunarea de Jos” si a dezvolta o zona metropolitana puternica in aceasta parte a tarii.

In contextul discutiilor din ultimele zile cu privire la infiintarea Aliantei Vestului si al  comentariilor acide din spatiul virtual in legatura cu incapacitatea administratiilor din zona noastra de a se uni si a crea un pol de dezvoltare locala, Boboc indeamna primarii si presedintii celor doua consilii judetene sa lase la o parte „orgoliile prostesti”, sa infiinteze si sa faca sa functioneze  Asociatia “Dunarea de Jos”: <<Paternitatea zonei metropolitane Braila-Galati conteaza prea putin! Important este sa miscam lucrurile! Spatiul public a fost inundat in ultimele zile de o adevarata avalansa de dispute pe marginea recomandarii primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, ca municipiile Braila si Galati sa se asocieze, in vederea atragerii de fonduri si dezvoltarii unor proiecte in favoarea locuitorilor celor doua comunitati. Pozitia lui Ilie Bolojan a venit pe fondul semnarii ”Aliantei Vestului” de catre primarii din Oradea, Arad, Cluj-Napoca si Timisoara. Primarii a patru dintre cele mai dezvoltate si prospere orase ale Romaniei, unde functioneaza parcuri industriale, unde infrastructura rutiera este aproape la nivelul celei din Europa dezvoltata, spre care migreaza tinerii din toata tara, dar nu numai ei, au decis ca doar sub forma unei asocieri care totalizeaza peste 1,5 milioane de locuitori pot convinge Uniunea Europeana ca au nevoie de mai multe fonduri. Vor mai mult! Considera ca zona lor are potential mai mare si vor sa il exploateze! La noi, recomandarea lui Ilie Bolojan a starnit animozitati. Comentarii si carcoteli. A scos din nou la iveala orgolii marunte si fara rost. Nu sunt subiectiv pentru ca toti cei patru primari semnatari ai ”Aliantei Vestului” sunt liberali de-ai mei, dar poate din exemplul de buna practica de la Oradea, Arad, Cluj-Napoca si Timisoara ar trebui sa invatam si noi ceva. Braila si Galati sunt doua comunitati cu un posibilitati imense de dezvoltare. Pe langa mia de hectare care zace de aproape 30 de ani nefolosita, exista Dunarea, universitati si inca mai exista oameni competenti. Gata, insa, oricand sa ia drumul Clujului, al Timisoarei sau al unei tari civilizate, in speranta unui trai mai bun.

In timp ce noi ne batem in paternitati ale unor proiecte care nu se mai nasc niciodata si ne consumam inutil in tot felul de comentarii, altii merg inainte. La Galati si la Braila, primarii sunt PSD. Presedintii de consilii judetene sunt PSD. Guvernul Romaniei este PSD. Cu toate parghiile in mana, administratorii celor doua orase sunt incapabili sa constituie o zona metropolitana, sa scrie un proiect comun, sa atraga fonduri pentru cei peste 450.000 de locuitori. Domnilor, chiar este asa de greu sa va asociati? Chiar conteaza atat de mult unde este sediul sau cum se va numi asocierea care ar putea insemna investitii, locuri de munca si, in final, bunastare? Chiar nu puteti depasi orgoliile prostesti care ne tin in loc? Fac parte din categoria politicienilor care nu se inghesuie sa fie ”prins in poza” la inaugurari si la taieri de panglici. Ma bucur, insa, de fiecare lucru care se realizeaza in Braila. Daca as vedea ca pe coperta statutului asociatiei Braila-Galati, indiferent cum s-ar numi ea, ar scrie ”realizat de Marian Dragomir”, nu mi-ar fi frica nicio secunda ca asta inseamna mai putine voturi pentru PNL. Dimpotriva. As pune mana pe telefon si l-as suna pe Marian, sa-l felicit si sa-l intreb daca pot fi util si eu cu ceva. Macar cu un sfat sau cu o idee. Asa cred eu ca arata o lume normala. Asa cred eu ca trebuie sa procedeze niste politicieni care pun, inaintea orgoliilor, oameni si comunitatile care i-au ales sa ii reprezinte vremelnic. Personal, nu cred ca este important cui a apartinut o initiativa, ci important este sa se realizeze ceva.

Cred ca nu este nicio rusine sa inveti din experientele altora, sa iei tot ce este bun si care poate fi aplicat. Cred ca, momentan, continuam sa irosim timpul, sa ne pierdem oamenii si sa-i lasam fara speranta ca zona poate fi dezvoltata. Si mai cred in viitorul zonei metropolitane Braila-Galati, in potentialul ei, in puterea ei de a aduce dinamism si bunastare. Cu o singura conditie: sa nu mai existe, pentru acest proiect comun, politicieni de ”stanga” si de ”dreapta”, ci viziune comuna si solidaritate, astfel incat sa sustinem dezvoltarea si viitorul, indiferent cine s-ar afla la guvernare!>>.

Amintim ca discutiile dintre reprezentantii administratiilor din Braila si Galati s-au blocat pentru ca cele doua parti nu s-au inteles asupra locului unde va fi sediul Asociatiei: galatenii vor neaparat sa fie in municipiul lor, iar brailenii au sugerat, ca solutie de compromis, sa fie in zona in zona cartierului “Dimitrie Cantemir”  (teren care este pe teritoriul judetului Braila, dar este in proprietatea Municipalitatii galatene). Propunerea brailenilor nu a fost insa pe placul galatenilor, astfel incat discutiile s-au oprit de mai bine de un an.