BOBOC: DSVSA BRAILA VA PRIMI UN UTILAJ FOLOSIT PENTRU INCINERAREA CADAVRELOR ANIMALELOR AFECTATE DE EPIDEMII PRECUM CEA DE PESTA PORCINA AFRICANA SI GRIPA AVIARA
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila va primi un utilaj folosit pentru incinerarea cadavrelor animalelor afectate de epidemii precum cea de pesta porcina africana si gripa aviara. Este declaratia facuta astazi de prefectul Brailei, Catalin Boboc, care a precizat ca trei astfel de incineratoare s-au folosit in ultimele zile la Braila, ca masura suplimentara de neutralizare a cadavrelor de animale – pe langa cea folosita pana acum, de ingropare a carcaselor -, pentru finalizarea cat mai rapida a procedurilor de stingere a focarului de pesta porcina inregistrat la societatea comerciala OLSUIN.
Prefectul a explicat ca aceste incineratoare – si alte 7, asemanatoare – au stat de un an de zile in conservare in curtea diverselor DSVSA-uri din tara, desi puteau fi folosite pana acum, fiindca sunt foarte utile: “A fost o situatie speciala la ferma de la Gulianca, ce are un efectiv mare. Am avut in legatura cu acest subiect mai multe discutii cu presedintele ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – n.r.) si impreuna am convenit ca cea mai buna solutie in astfel de situatii este sa folosim incinerarea, in masura in care capacitatile ne permit.
Acum un an si ceva, la nivelul tarii s-au achizitionat 10 incineratoare de catre ANSVSA si au fost date unor Directii Sanitare Veterinare (DVS). Sunt niste utilaje – si va spun o cifra care pe mine m-a impresionat: fiecare utilaj costa aproximativ 400.000 euro – care au fost duse in curtile DSV-urilor din tara si un an de zile au stat acolo, in conservare, ca sa spun asa, desi au fost focare si in acele judete. Presedintele ANSVSA a insistat sa incercam sa folosim la maxim, adica la intreaga lor capacitate, aceste incineratoare, motiv pentru care ne-au dislocat la Braila 3 astfel de unitati de la alte DSV-uri din tara, care astazi au o situatie mult mai stabila. Si surpriza mare au fost sa vedem ca de-abia acum au fost invitati cei care le-au furnizat, pentru a semna procesele verbale de punere in functiune, ceea ce a facut sa intarziem cu o zi-doua demararea activitatilor.
Trebuie sa spun un lucru, ca sa fie foarte clar: in cazul agentilor economici cheltuielile cu ecarisarea (neutralizarea cadavrelor) se fac pe seama agentului economic. Cand e vorba de cetateni, atunci aceste cheltuieli sunt suportate de catre statul roman.
Si vreau sa salut aici disponibilitatea agentului economic respectiv, care pe niste costuri, nu mici, a fost de acord sa sprijine acest demers, intelegand situatia, ca pana la urma cea mai buna solutie este incinerarea”.
Prefectul a precizat ca astazi incineratoarele amintite au plecat spre Maramures, pentru a fi folosite de autoritati in contextul aparitiei unor cazuri de gripa aviara in judetul amintit. Boboc a mai spus insa ca in final, unul dintre utilajele respective va ramane la DSVSA Braila.