BOBOC, ÎN MARTIE: „AVEM APARATUL REAL TIME PCR LA DSVSA ȘI ÎN CÂTEVA ZILE ACESTA VA FI OPERAȚIONAL”; BOBOC, ÎN MAI: „NU POT SPUNE CÂND VOM ÎNCEPE TESTĂRILE CU APARATUL RESPECTIV”

Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, declară că încă nu poate fi pus în funcțiune aparatul REAL TIME PCR existent la DSVSA, pentru realizarea testărilor privind infectarea cu coronavirus și nici nu poate da informații exacte cu privire la data la care vor demara aceste testări, fiindcă lucrurile sunt mai complicate decât a crezut inițial.

La finele lunii martie, Boboc anunța că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila are de anul trecut un echipament medical REAL TIME PCR cu care se pot face testele pentru detectarea COVID-19: „Este un aparat similar cu cele cu care se fac astăzi determinări pentru infectarea cu COVID și suntem foarte aproape, pot să vă spun că în câteva zile acesta va fi operațional”.

Mai nou, însă, prefectul a explicat în cadrul unei emisiuni de televiziune că a descoperit că nu este suficient să ai aparatul și kiturile aferente, ca să începi testarea: „Trebuie să deschid un subiect care poate pare că e puțin mai neplăcut, dar e o realitate și trebuie să ne-o asumăm. E vorba de aparatul pe care îl aveam deja în județul nostru, la Direcția Sanitară Veterinară. Pentru că nu există o experiență similară în ceea ce privește un astfel de aparat, eu am considerat că dacă avem aparatul, gata, haideți să comandăm testele și ne apucăm de treabă. În momentul în care specialiștii au făcut o listă cu mterialele necesare, mi-am dat seama că nu e foarte simplu, faci o comandă la furnizorii de kituri și te apuci de treabă; nu e nici pe departe așa.

Sincer, în momentul în care am aflat că avem un astfel de aparat la DSVSA, eram foarte încrezător că ne putem mișca extraordinar de repede. Nu a fost așa și pâna la urmă, după ce persoana care urmează să coordoneze activitatea acestui laborator a preluat managementul laboratorului COVID, am înțeles că lucrurile sunt mult mai complicate.

În primul rând, dacă laboratorul nu este pus la punct așa cum trebuie, riști să ai niște teste fals pozitive sau fals negative, pentru că probele se contaminează și atunci eu le-am solicitat să ne comunice tot ce au nevoie, fără să mai emitem o opinie cu privire la funcționarea acelui laborator, că nu suntem specialiști, e foarte clar.

În al doilea rând, acolo va exista un personal, care la nivelul județului Brăila e destul de puțin și este necesar să luăm toate măsurile ca personalul respectiv să fie în siguranță, pentru că lucrează cu niște probe contaminate. Din acest motiv avem niște întârzieri.

Lucrurile sunt acum ceva mai avansate, însă cei care lucrează acolo trebuie să ne comunice momentul în care se simt pregătiți să începem testarea”.