Boboc: Pacientul suspectat ca are epilepsie trebuie obligat sa mearga la medicul specialist, sau isi pierde permisul de conducere

P1120276

Parlamentarii PNL de Braila Vasile Varga si Catalin Boboc considera ca Legea 49/2006 privind circulatia pe drumurile publice trebuie modificata nu doar in ceea ce priveste precizarea mai clara a medicilor care sunt obligati sa anunte Politia Rutiera, in cazul in care un pacient are epilepsie – astfel incat acestuia sa i se suspende permisul de conducere -, ci si prin intoducerea unor prevederi care sa oblige o persoana suspectata ca are o astfel de boala, sa-si faca un consult de specialitate.

Subiectul a ajuns in atentia celor doi parlamentari liberali dupa ce luna trecuta, in Braila a avut loc un tragic accident de circulatie provocat de un sofer bolnav de epilepsie, care a omorat cinci persoane. In acest context, Varga si Boboc au elaborat o  initiativa de modificare a legii amintite,  initiativa care a fost deja depusa  la Comisia juridica a Camerei Deputatilor si au gasit, spune senatorul Boboc, si varianta prin care persoanele suspectate de medicul de familie ca sunt bolnave de epilepsie sa fie obligate sa-si faca acest control la medicul specialist: “Noi am prevazut in propunerea noastra de modificare a legii si urmatoarele: daca medicul de familie are o suspiciune, il trimite pe pacient la mediul specialist, ca sa i se dea un diagnostic exact. <<Domnule, te suspectez ca esti bolnav de epilepsie, du-te la un specialist!>>. Daca in 30 de zile nu primeste un raspuns de la pacient, sau o comunicare de la medicul specialist, prin care i se spune <<Da, are epilepsie>> sau <<Nu, nu are epilepsie>>, medicul de familie e obligat sa anunte Politia Rutiera, ca sa i se suspende pacientului permisul de conducere. Si atunci ce se intampla: i se suspenda permisul de conducere si el spune <<De ce?>>. <<Pentru ca nu ai fost la medic!>>. Si atunci se duce si isi ia omul documentul ca nu este bolnav – daca nu e bolnav de epilepsie – si totul se rezolva.

Noi nu spunem ca nu se poate imbunatati proiectul nostru; oricum, vor  avea loc discutii cu medici, cu Ministerul de Interne, astfel incat lucrurile sa fie bine pus cap la cap, sa nu existe scapari, ca sa nu ajungem de la o lege cu lacune, la o alta lege cu lacune”.