Boboc (PNL), despre menținerea restricțiilor de către prefectul Ciocan (USR): Eu aș fi procedat un pic altfel și aș fi fost mult mai flexibil cu aplicarea și ridicarea acestor restricții

Prefectul Brăilei, Nicușor Ciocan (USR) continuă să mențină restricțiile scenariului galben în municipiul Brăila, deși incidența cazurilor confirmate cu COVID 19 a scăzut sub 1,5%, așa cum a menținut restricțiile specifice scenariului roșu multe zile după ce incidența a scăzut sub 3%.

În condițiile în care în alte localități din țară scenariul – și implicit, restricțiile – se schimbă imediat ce s-a constatat coborârea sub pragul de 3 la mie și respectiv de 1,5 la mie, iar primarii acelor localități procedează la relaxarea măsurilor de îndată, este firesc să ne întrebăm de ce în alte zone din țară se poate proceda în acest mod, iar în județul Brăila restricțiile sunt menținute pe o perioadă 14 zile, cu efectele aferente asupra populației, dar și asupra economiei locale.

În contextul în care până una-alta, PNL este partidul aflat la guvernare și un premier liberal l-a numit pe Nicușor Ciocan prefect al județului Brăila, l-am întrebat pe președintele PNL Brăila, Cătălin Boboc – fost prefect -, dacă i se pare în regulă modul în care procedează Ciocan cu menținerea restricțiilor și după ce s-a coborât sub pragul de 3, respectiv 1,5 la mie.

Liderul liberal ne-a declarat: „Nu am să fac un comentariu direct asupra activității prefectului de Brăila, am să fac un comentariu general. Pentru fiecare măsură care se instituie la depășirea unui anume prag există o perioadă de monitorizare de 14 zile. Ca urmare a monitorizării se constată încadrarea într-o altă categorie de risc, într-un alt scenariu și se dă o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în acest sens. Eu nu am stat să-i număr zilele prefectului de când a luat o anumită măsură, ca să știu dacă ar fi azi sau ar fi mâine… Nu e treaba mea să fac asta…”.

Întrebat cum se face că în localități din alte județe s-au schimbat restricțiile imediat ce s-a constatat că s-a coborât sub incidența de 3, respectiv de 1,5 la mie, liderul PNL a răspuns: „Aș risca să intru într-o polemică pe care nu mi-o doresc. Autoritățile publice sunt chemate, pe de o parte, să aplice niște măsuri atunci când numărul cazurilor de COVID crește, pentru a elimina riscurile, dar în același timp, sunt acolo și pentru a monitoriza la fel de îndată și la fel de prompt și relaxarea pe care oamenii, economia, toată lumea o dorește”.

Întrebat dacă vrea să spună că în opinia sa, este în regulă ceea ce face prefectul Ciocan, Boboc a răspus: „Măsurile se aplică pe o perioadă de monitorizare de 14 zile”.

După ce i-am reamintit că sunt localități în care se schimbă scenariul imediat ce scade incidența sub 3 la mie sau sub 1,5 la mie, iar primarii respectivi nu au nicio problemă legală când e vorba de relaxarea restricțiilor, Boboc a spus: „Asta ține de om… legalitatea sau ilegalitatea este dată de faptul că cineva îți contestă sau nu hotărârea CJSU prin care se decide intrarea într-un alt scenariu. Nimeni nu contestă o hotărâre prin care se face o relaxare… De vreme ce totul se face prin hotărâre CJSU, înseamnă că există un grad de autonomie la nivelul acelor CJSU”.

La insistențele noastre de a ne spune dacă în opinia sa, prefectul Ciocan procedează corect menținând restricțiile 14 zile, chiar dacă incidența a scăzut de mult sub 3 la mie și respectiv, sub 1,5 la mie, Cătălin Boboc a spus: „Eu aș fi procedat un pic altfel și aș fi fost mult mai flexibil cu aplicarea și ridicarea acestor restricții, mai ales că deja vorbim de alte termene. Eu aș fi fost un pic mai flexibil și poate, dacă era necesar, dădeam și o hotărâre CJSU pe săptămână. Până la urmă cei care sunt acolo decid, ei își asumă, cu bune, cu rele”.