BOTEA: AMENINȚAREA CU BLOCAREA DESCHIDERII NOULUI AN ȘCOLAR ÎN CAZUL ÎN CARE NU SE MAJOREAZĂ SALARIILE PROFESORILOR ESTE O ABORDARE INCORECTĂ ȘI NEPRODUCTIVĂ
Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, consideră că sindicatele care amenință cu blocarea deschiderii noului an școlar în cazul în care nu se majorează salariile profesorilor de la 1 septembrie „au o abordare incorectă și neproductivă”.
Botea face referire la reacția unor sindicate după ce Guvernul a anunțat că nu va majora salariilor profesorilor de la 1 septembrie, așa cum prevede o lege în vigoare, ci va amâna cu un an acestă creștere salarială, invocând problemele financiare apărute ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Mai concret, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a făcut un apel public către parlamentarii României, cărora le-a solicitat să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație la data de 1 septembrie: „Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice, expunând profesorii și elevii! Majorările salariale de la data de 1 septembrie nu sunt un moft, sunt o necesitate – din acești bani cadrele didactice își vor cumpăra măști de protecție!
Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: INTENȚIA CADRELOR DIDACTICE DE A REFUZA SĂ VINĂ LA ȘCOALĂ ÎNCEPÂND CU DATA DE 14 SEPTEMBRIE, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!”.
În ceea ce-l privește, șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila spune că înțelege nemulțumirea profesorilor, însă astfel de lucruri nu se rezolvă prin amenințări, cu atât mai puțin într-un moment dificil ca acela în care ne aflăm acum: „Eu cred că putem să așteptăm puțin, ca să vedem cum evoluează situația politică în următoarea perioadă, pentru că vă dați seama, acum fiecare spune diverse lucruri, sunt ambiții electorale, este campanie…
În opinia mea, cel mai important este să facem tot ce trebuie pentru a deschide în condiții bune noul an școlar și în perioada următoare să analizăm împreună cu sindicatele, cu Ministerul și toți factorii responsabili situația creată și să luăm măsurile cele mai potrivite. Eu știu că profesorii se simt nedreptățiți – firesc – de o eventuală amânare a majorării salariilor, dar cred că prin negocieri ale sindicatelor cu Guvernul se poate ajunge la o soluție. E un moment dificil, pe care nu trebuie să-l tratăm cu amenințări”.
Cât privește afirmațiile sindicaliștilor că școlile ar putea deveni «bombe ecologice», vă spun că dacă vom avea grijă și vom respecta toate procedurile sanitare prevăzute de reglementările în vigoare nu se va întâmpla nimic în unitățile de învățământ, din punct de vedere al sănătății elevilor și cadrelor didactice.
Pun și eu o întrebare: în perioada în care elevii au venit la cursuri pentru pregătirea în vederea examenelor naționale școlile n-au fost «bombe ecologice»?
Cât privește faptul că profesorii se plâng că vor fi obligați să scoată bani din buzunar pentru a-și cumpăra măștile de care au nevoie zi de zi la școală, pot să vă spun că din informațiile neoficiale pe care le am în momentul de față, Ministerul caută soluții pentru a rezolva această problemă.
Dar repet: a veni cu amenințări într-un moment dificil din toate punctele vedere, mi se pare o abordare incorectă și neproductivă. Eu consider că este important ca profesorii să-și primească banii și să începem noul anul școlar în condiții bune. Toți cei implicați trebuie să se ocupe de rezolvarea acestor două chestiuni, dar prin discuții, nu cu amenințări”.