Botea: Braila a obtinut printr-un siretlic promovabilitatea mare la examenele nationale

botea viorel5

Presedintele  PMP Braila, Viorel Botea, sustine ca la nivelul judetului Braila s-a folosit o strategie nu tocmai corecta, pentru a majora in mod artificial promovabilitatea la Evaluarea Nationala  si Bacalaureat. Botea a explicat ca, de fapt, este un siretlic la care se recurge la nivelul fiecarei scoli, prin care elevii slabi, care nu au sanse sa treaca examenul amintit, sunt lasati corigenti, astfel incat nu mai au dreptul sa intre in prima sesiune a acestor examene. Ca atare, spune liderul PMP, ajung sa intre in Evaluarea sau Bac doar elevii care au un nivel suficient de bun, ca sa obtina cat de cat rezultate satisfacatoare, iar procentul de promovabilitate la nivel de judet este astfel unul ridicat: “Nu sunt de acord ca foarte multi elevi sa nu participe, sa nu intre in examenul de Evaluare Nationala sau Bacalaureat, de dragul unor rezultate ale judetului – remarcabile, de altfel. Aceste rezultate le-a obtinut si echipa pe care am condus-o eu, in calitate de inspector scolar general, la Bacalaureat, dar eu si echipa mea le-am obtinut intr-un cu totul alt mod.

Aud ca ne gandim acum sa facem pregatiri pentru cei care intra in sesiunea a treia de Bacalaureat, dar nu s-a discutat pana acum nimic de pregatiri care ar fi trebuit facute pentru cei care erau foarte slabi, pentru cei care era posibil sa nu intre in examenul de Bacalaureat, sau de Evaluare.

Ideea  pe care se merge este urmatoarea: toti elevii care pot sa ia examenul de Bacalaureat intra in examen; ceilalti, care nu pot sa ia, raman corigenti si nu vor intra in examenul de Bacalaureat din prima sesiune. Este un fel de strategie, dar cu aceasta strategie facem doua tipuri de elite: elita pozitiva, cei de 10 si elita negativa, cei care nu intra in bac”.

Intrebat daca  aceasta strategie este decisa la nivel de Inspectorat Scolar Judetean si impusa profesorilor din scoli, sau este una pusa la punct de comun acord, Botea a spus ca nu este nimic impus, dar ca fiecare profesor stie ca este in interesul sau sa nu se obtina rezultate proaste la sesiunea I a celor doua examene ( cea careia i se da cea mai mare atentie publica), fiindca in caz contrar, risca sanctiuni.

Amintim ca la Evaluarea Nationala este al doilea an consecutiv cand Braila se claseaza pe locul I, iar la Bacalaurat, este al treilea an consecutiv.