Botea: “Cand un profesor cere bani elevilor, este caz penal”

spaga1

*o spune seful PMP Braila, prof. Viorel Botea

 

Presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara (PMP) Braila, Viorel Botea, nu are o solutie pentru descurajarea obiceiului unor profesori de a cere bani elevilor fie sub pretextul “fondului scolii”, fie sub alte pretexte. Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca vede vreo varianta legala prin care s-ar putea impiedica astfel de practici, Botea, el insusi profesor si fost inspector scolar general, a declarat: “Solutia numarul 1 si singura solutie de rezolvare a acestor probleme este neimplicarea politica in conducerea scolilor. In momentul in care scolile sunt conduse politic, lucrurile nu pot sa mearga bine. In momentul in care pui sefi de orice fel in scoala, care sunt membri de partid sau au afinitati majore vizavi de anumite partide, iar aceste persoane, din nefericire nu au aptitudini manageriale necesare, lucrurile merg asa cum merg”.

Intrebat daca, in opinia sa, daca nu era vorba de membri sau simpatizanti USL la conducerea scolilor, ci de membri sau simpatizanti PDL, sau PPDD, sau ai PNTCD, nu ar fi existat cazuri de profesori care sa ceara bani copiilor, Botea a raspuns:  “Vreau sa  va spun ca eu niciodata nu am cerut bani la clasa pentru ceva. Cunosc foarte multi colegi, marea majoritate a colegilor mei, care nu fac acest lucru” .

L-am mai intrebat pe liderul PMP daca are senzatia ca pe vremea cand se afla in fruntea Inspectoratului Scolar nu se intamplau astfel de chestiuni, iar acesta a raspuns: “Sunt convins ca se intamplau si ca se intampla si astazi astfel de lucruri, dar problema care se pune este alta: un buchet de flori pe care-l duci profesoarei nu se compara cu 100 de euro. Eu stiu ca fondul scolii nu se strange de catre profesori. Asociatia Parintilor are personalitate juridica si aceasta poate sa stranga, sau sa aduca sponsorizari, sau orice alte sume de bani, pentru bunul mers al activitatii din scoli. Asta este treaba Asociatiei de parinti. Marea majoritate a sumelor care se strang in acest fel au alte destinatii.

Cine impune parintilor sa dea bani… acest lucru este caz penal. Eu, pe vremea cand eram inspector scolar general, in momentul in care am primit astfel de informatii sau reclamatii, m-am dus in institutia respectiva, am verificat personal toate lucrurile, iar daca acestea erau intr-o directie care degenera, am luat masurile necesare. Ce masuri am luat? Sanctionarea profesorilor, masura de a fi informat de directorul scolii de tot ceea ce se intampla… Nu am avut multe cazuri, dar cine a venit si a reclamat, m-am dus si am verificat. Dar in momentul de fata, am certitudinea ca in scolile din Braila nu se intampla lucruri de genul acelora care au fost vazute in Bucuresti”.