BOTEA: CAND VREI SA FII DIRECTOR DE SCOALA, TREBUIE SA AI SANGE IN INSTALATIE SI SA PARTICIPI LA CONCURS, NU SA ASTEPTI SA FII NUMIT!

Prim-vicepresedintele PMP Braila, Viorel Botea, este convins ca organizarea concursurilor pentru posturile de directori de scoli va aduce in unele dintre functiile amintite oameni mai competenti decat cei care au fost numiti anterior de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, pe baza unor criterii controversate, care, in opinia sa, au avut de-a face cu apartenenta politica si rudenia sau prietenia cu sefi ai ISJ. Pe de alta parte, profesorul Viorel Botea nu exclude posibilitatea ca politicul sa-si mai bage coada chiar si in aceste concursuri.

L-am intrebat pe liderul PMP – fost inspector scolar general al judetului –  daca dupa atata timp in care posturile de directori s-au impartit direct de catre conducerea ISJ, acum, odata cu organizarea concursurilor si ocuparea functiilor pe baza de compententa, este de asteptat sa se schimbe lucrurile in bine in invatamantul local. Viorel Botea ne-a declarat ca nu este convins de acest lucru: “Vom vedea. Concursul nu reprezinta altceva decat recunoasterea unui statut, statutul unui profesor care este director pe o perioada determinata, de 4 ani. Politica educationala, de la un punct incolo, trebuie despartita de politica. Si in momentul in care imixtiunea politicului va fi foarte mica si autoritatile locale vor fi cele care vor avea direct actiunea, impreuna cu scolile, cu directorii de scoli, cu Consiliile de Administratie, atunci probabil lucrurile se vor schimba”.

Cat despre directorii numiti de conducerea Inspectoratului Scolar care nu au acum curajul sa candideze si sa treaca printr-un concurs, pentru a ocupa posturile care le-au fost oferite anterior pe tava, pe criterii mai mult sau mai putin corecte, Viorel Botea a comentat: “Cand vrei sa conduci ceva, trebuie sa ai sange in instalatie, nu stai deoparte si astepti sa fii numit!”.