BOTEA, CANDIDAT PMP LA CAMERA DEPUTAȚILOR: AFIRMAȚIILE FĂCUTE DE MIHAI TUDOSE CU PRIVIRE LA ÎNVĂȚĂMÂNT SUNT CEL PUȚIN TENDENȚIOASE. UN PRIM-MINISTRU ȘTIE FOARTE BINE CUM ȘI ÎN CÂT TIMP SE ORGANIZEAZĂ O LICITAȚIE

„Multe dintre afirmațiile făcute de domnul Mihai Tudose pe tema învățământului românesc și a modului în care sunt gestionați banii alocați acestui domeniu sunt cel puțin tendențioase” – este opinia inspectorului școlar general al Brăilei, Viorel Botea.

Mai exact, șeful Inspectoratului Școlar Județean face referire la faptul că europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) a afirmat că „școala românească e într-o criză totală, deși Guvernul a dat amețitoarea sumă de 265 de milioane de euro, în numai 3 luni, pentru buna funcționare a învățământului în pandemie” și a întrebat „unde-s banii, unde-s tabletele școlare promise? Și la ce folosesc dezinfectanții și containerele sanitare, dacă elevii stau acasă?”.

Botea, care candidează din partea PMP la Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 noiembrie, a explicat de ce consideră că afirmațiile făcute de Tudose sunt tendențioase: „Spun asta pentru că un prim-ministru știe foarte bine cum și în cât timp se organizează o licitație, cum și în cât timp, în momente de criză precum este acesta, materiale precum tabletele sau dezinfectanții pot ajunge la școli.

Vreau să vă informez un lucru: noi, la Brăila, pe lângă cele 2400 de tablete pe care le vom achiziționa până la sfârșitul acestei luni, vom mai aduce încă cel puțin 1000 de tablete, astfel încât sintagma «întâi tăiem și apoi măsurăm» devine «am tăiat și am dat exact ce trebuie tuturor copiilor».

În altă ordine de idei: noi nu am aruncat banii pe geam pentru măști și dezinfectanți pentru școli, fiindcă am gândit foarte bine acest lucru de la începutul anului școlar, dat fiind că am fost convins că din data de 15 noiembrie se va intra în scenariul roșu. De aceea marea majoritate a banilor i-am dat pe tablete. În momentul de față toți copiii și toate școlile au măști și dezinfectanți, dar nu stocuri uriașe, ca să blocăm banii.

O licitație nu se desfășoară în câteva zile. Guvernul PSD în patru ani de zile nu a reușit performanța de a digitaliza școlile, în timp ce Guvernul PNL (și nu apăr Guvernul PNL, dar este un adevăr) nu face decât să încerce ca în cel mai scurt timp să rezolve aceste probleme. Patru ani nu se compară cu șase luni.

Și ar mai fi ceva de spus: există în momentul de față toate sumele necesare pentru voucherele after school, pentru decontarea navetei și pentru burse. Chiar ieri am fost invitați de doamna ministru Anisie, în cadrul unei videoconferințe, să plătim toate aceste sume cât mai repede.

Și vreau să mai spun ceva: mulți o critică pe doamna Anisie. Singura «vină» pe care o are doamna Anisie este aceea că este un ministru din sistem, care știe exact problemele sistemului, pentru că a fost inspector școler general și cred că multe dintre lucrurile care se discută în momentul de față în spațiul public nu sunt decât chestiuni de natură politică, ce n-au nicio legătură cu învățământul.

Închei spunându-vă că la Brăila, începând din data de 9 noiembrie, când am intrat în scenariul roșu, toate școlile, pe baza unui model elaborat de Inspectoratul Școlar Județean, au un plan de intervenție minuțios pentru această perioadă de o lună”.