Botea confirma: candidatii la functiile de directori de scoli nu au acces egal la informatiile care le sunt necesare
Prim-vicepresedintele PMP Braila, profesorul Viorel Botea, a confirmat astazi informatia oferita presei de primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), cu privire la faptul ca in judetul nostru, candidatii la posturile de directori de scoli nu au acces egal la informatiile care le sunt necesare, pentru a se pregati in vederea concursului. Mai concret, nu toti candidatii au acces la asa-numitele “planuri de dezvoltare institutionale” intocmite pentru scoli, documente care reprezinta baza de la care se pleaca, in a-si formula propriul plan de management. Viorel Botea a explicat ca teoretic, fiecare scoala trebuie sa aiba afisat pe site-ul propriu planul de dezvoltare institutional, astfel incat acesta sa poata fi consultat de orice persoana interesata. In practica, unele scoli nu au afisat materialul respectiv, iar in acest fel, directorul unitatii de invatamant respective este favorizat, in comparatie cu candidatii din afara scolii, care nu au acces liber la aceste informatii. In alte cazuri, spune liderul PMP, scolile nici macar nu au un asemenea plan.
Potrivit profesorului Botea – fost inspector scolar general al judetului – este de datoria Inspectoratului Scolar Judetean sa se asigure ca toate unitatile de invatamant au intocmit planul de dezvoltare institutional si l-au afisat pe site: ”Lucrurile, cand pleaca pe un fagas care nu este tocmai OK, evident ca merg prost. La inceputul fiecarui an scolar trebuie sa se verifice daca toate institutiile scolare au plan de dezvoltare institutional si daca toate au un plan operational pentru punerea in opera a acestui plan de dezvoltare institutional. Din nefericire, avand in vedere ca directorii actuali nu au facut acest lucru – pentru ca nu li s-a spus sa il faca -, exista multe deficiente, in momentul de fata, privind organizarea concursului pentru directori de scoli. Cei care doresc sa fie directori nu au informatiile necesare pentru a-si realiza planul de management si planul operational.
Pentru ca toti candidatii la functiile de directori sa aiba sanse egale, ei ar fi trebuit sa stie absolut tot despre unitatea scolara unde doresc sa candideze. Ce inseamna asta? Fiecare scoala are site-ul sau, unde trebuia sa fie puse toate informatiile despre acea scoala. Adica daca dvs intruniti conditiile legale si vreti sa candidati la o scoala din tara, ati accesat internetul, ati vazut acolo planul de dezvoltare care contine tot ceea ce inseamna scoala respectiva si in functie de datele de acolo, va faceti propriul plan de dezvoltare institutional pentru scoala respectiva si veniti in concurs, sa il prezentati. Acest plan nu exista afisat la toate scolile si in unele cazuri, nu este nici macar intocmit.
Faptul ca nu este prezentat public planul de dezvoltare si planul operational pune mari semne de intrebare privind obiectivitatea cu care anumiti directori furnizeaza informatii in sistem, pentru ca alti competitori sa participe in conditii egale la acest concurs.
In mod normal, in controalele pe care Inspectoratul Scolar trebuie sa le desfasoare, primul lucru pe care il verifica asta este: planul de dezvoltare si apoi, cum s-a constituit Consiliul de Adminstratie. Astea sunt doua chestiuni esentiale care trebuie verificate la inceputul fiecarui an scolar”.