BOTEA: DE CÂTEVA ZILE IMPLEMENTĂM LA ISJ BRĂILA UN PROIECT CARE SE ADRESEAZĂ TUTUROR TINERILOR DE PESTE 14 ANI CARE DIN DIVERSE MOTIVE NU AU TERMINAT ȘCOALA

„Cred că este important să punem în practică cu adevărat legislația existentă  în domeniul învățământului tehnic și să obținem la final rezultatele scontate atât de elev, cât și cele scontate de angajator. Nu mai este momentul să ne lamentăm în discuții, ci să trecem la fapte” – este declarația inspectorului școlar general al Brăilei, Viorel Botea.

În calitate de candidat la Camera Deputaților, acesta a vorbit în cadrul unei emisiuni de televiziune despre modul în care poate fi susținut și dezvoltat învățământul tehnic: „La nivelul ISJ Brăila, de exemplu, implementăm un proiect STEP – Stagii de practică pentru elevii din învățământul profesional, ca programe de învățare la locul de muncă. Acesta este destinat unui număr de peste 200 de elevi care vor participa, pe baza acestui proiect european, atât la stagii de practică la nivelul școlii, cât și la stagii de practică la nivelul agenților economici; predarea la nivelul școlii și practica la nivelul angajatorului sunt corelate, în așa fel, încât tot ce va urma pentru elev, respectiv integrarea pe piața muncii, să fie un lucru firesc.

Pe de altă parte, suntem preocupați și de reducerea abandonului școlar. Acest flagel se datorează și faptului că învățământul profesional în anul 2009 a fost «interzis» și de atunci foarte mulți tineri nu au mai putut să continue școala, efectiv. Când am vorbit despre proiectul «500 de euro» m-am referit la acești tineri care au nevoie de un ajutor pentru a putea continua cursurile.

De asemenea, mulți dintre noi, politicienii care suntem consilieri locali sau consilieri județeni, la nivelul județul nostru am aprobat, spre exemplu, gratuitate pe mijloacele de transport pentru elevi.

Mai mult decât atât, toți cei care au peste 14 de ani pot participa la programul «A doua șansă» pentru continuarea studiilor și ulterior, dacă doresc, pot pe mai departe să meargă la o școală profesională.

De exemplu, de câteva zile noi implementăm la ISJ Brăila proiectul «Școala e atractivă pentru toți», care se adresează tuturor acelor tineri în vârstă de peste 14 ani care din diverse motive nu au terminat școala. Și vreau să spun că s-au înscris 600 de tineri care doresc să continue școala. Mai mult decât atât, vom forma și peste 500 de profesori care să se ocupe de acești elevi”.