Botea, despre ideea titularizării pe o perioadă determinată: Inspectorul școlar general îl punem politic, inspectorii școlari îi punem politic, directorii îi punem politic. A mai rămas doar să titularizăm profesorii politic…

Profesorul Viorel Botea (PMP), fost inspector școlar general al Brăilei, respinge categoric ideea titularizării profesorilor pe o perioadă determinată și consideră că aceasta este o idee periculoasă, pentru că ar face posibile interferențe politice într-o zonă care ar trebui să țină strict de aspectele profesionale.

Botea face referire la o declarație făcută recent de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care spunea că titularizarea pe perioadă determinată – și nu nedeterminată, cum este în prezent – ar face ca învățământul românesc să fie „mai adaptat la dinamica societății”.

Liderul PMP Brăila a comentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în condițiile în care în România „inspectorul școlar general îl punem politic,  punem inspectorii politic, punem directorii politic”, nu a mai rămas decât „să mai punem și profesorii politic”, titularizându-i pe criterii politice: „Deci cei care în momentul de față duc greul activității educaționale trebuie să se gândească la faptul că nu vor mai fi titulari în învățământ, dintr-un pix, peste noapte…

Ca să dai un examen de titularizare chiar trebuie să înveți. Ca să-l iei înseamnă că trebuie să știi. Ca să fii un profesor bun și să fii respectat la tine în școală și în comunitate chiar trebuie să-ți faci treaba. Dacă am ajuns în momentul de față să schimbăm profesorii pe criterii politice și să facem titularizare probabil cu profesori puși pe criterii politice…

Da, sunt profesori care nu își fac treaba și aceștia ori își revizuiesc atitudinea, ori trebuie să plătească într-un fel pentru asta. Dar eu nu sunt dispus să plătesc pentru câțiva colegi care poate nu-și fac treaba, din diverse motive. Eu nu sunt dispus să fiu la cheremul cuiva vizavi de titularizarea în învățământ.

Titularizarea profesorilor în învățământ nu este subiect de discuție pe picior. Să știți că examenul de titularizare este extrem de securizat și se desfășoară în niște condiții extrem de corecte. Ori acum, cu ideea asta a titularizării pe o perioadă determinată, nu a spus nimeni cum se va desfășura acest examen: se va organza la nivelul școlii respective sau unde? Un profesor de mare valoare se poate trezi ca după ani de zile de muncă, de formări, de examene, să-și piardă locul de muncă sau să nu mai fie titular.

Atât de mult ne coborâm? Examenul de titularizare nu este un examen despre care să se discute pe picior, după anumite idei pe care le are fiecare.

Funcționarii publici au posturi pe perioadă nedeterminată; în general, în sistemul public posturile sunt pe o perioadă nedeterminată. Profesorii trebuie să fie altfel?”.