BOTEA, DESPRE PETREA: DACĂ ÎL DERANJEAZĂ OAMENII CARE AU PUȚIN MAI MULTĂ CARTE DECÂT EL, ESTE PROBLEMA DUMNEALUI, NU ESTE PROBLEMA MEA

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, îl anunță pe coordonatorul Organizației Municipale Brăila a ProRomânia, Petrea Dorin Silviu, că nu este ilegal să candideze la alegerile locale, în timp ce deține funcția amintită în cadrul Inspectoratului Școlar. El îl informează, de asemenea, pe Petrea că sunt zeci de cadre didactice – iar unele dețin funcția de inspector școlar sau de director – care candidează la alegerile locale din septembrie și pe logica reprezentantului ProRomânia, tot învățământul brăilean ar fi complet dat peste cap din această cauză.

Dorin Petrea i-a adresat astăzi o scrisoare deschisă inspectorului școlar general al județului, în care susține că este „ilegal și imoral” ca Botea să candideze la președinția CJ Brăila, din poziția de șef al Inspectoratului Școlar Județean și că acesta „trebuie să demisioneze din funcția pe care o ocupă”. De asemenea, Petrea îl acuză pe Botea, părintre altele, că „insistă să încalce legea și să nu se suspende din funcție”, atât el, cât și toți inspectorii care se regăsesc „pe listele sale” și că șeful ISJ „va face presiune directă și indirectă asupra cadrelor didactice ca să îl voteze”. Petrea mai anunță că „noi, părinții elevilor brăileni, nu vă vom vota și nici cadrele didactice nu vă vor vota”.

În ceea ce-l privește, Viorel Botea a comentat: „Eu nu sunt în campanie electorală cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, activitatea mea de acolo n-are nicio legătură cu campania electorală.

De cel puțin două luni de zile eu și colegii mei de la Inspectorat, împreună cu Ministerul Educației căutăm toate soluțiile, în așa fel încât anul școlar să înceapă în condiții cât de cât normale, având în vedere pandemia. Am discutat cu toți primarii și m-au asigurat cu toții că vor sprijini școlile cu toate materialele necesare pentru ca elementele necesare pentru respectarea condițiilor sanitare impuse de reglementările în vigoare. În plus, cele două proiecte în valoare de peste 80 de milioane de euro vor asigura în întregime necesarul de tablete și accesul la internet al tuturor copiilor care au solicitat acest lucru.

Eu, ca inspector școlar general, nu mi-am permis niciodată să vorbesc în numele părinților, al elevilor; cum își poate permite o persoană de pe stradă să vorbească în numele tuturor părinților?

De asemenea, pot spune cu siguranță că nu există «fondul clasei». Există asociații de părinți care au personalitate juridică și acestea decid dacă este necesar să fie strânse fonduri pentru buna desfășurare a activității. Asociația de părinți strânge fondurile și tot asociația cumpără ce dorește ea. Nu are nicio legătură nici dirigintele, nici directorul. Acesta este o mare jignire adusă profesorilor, care chiar n-au nicio treabă cu «fondul clasei».

De asemenea, am discutat cu unii colegii inspectori care sunt candidați ai diverselor partide, am discutat cu colegi directori sau profesori care de asemenea, sunt candidați ai diverselor partide, dacă vom intenta sau nu o acțiune judecătorească împotriva domnului Petrea, având în vedere faptul că acesta spune că este ilegal să candidăm.

În ceea ce mă privește, precizez că în răspunsul ANI din 13.08.2020 se precizează că: «deținerea funcției de inspector școlar general simultan cu deținerea calității de candidat la președinția CJ nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate». Acesta este punctul de vedere al ANI.

Mai mult decât atât, cum să oblig eu să mă voteze oamenii din sistemul de învățământ, când unii dintre ei sunt candidați ai altor partide?! Probabil că în momentul de față sunt zeci de profesori și de directori și de inspectori școlari care candidează la alegerile locale pentru diverse partide. Nu m-am uitat pe listele electorale, nu știu exact câți sunt, dar o să mă uit și o să-i fac cadou domnului Petrea această listă. Dacă îl deranjează oamenii care au puțin mai multă carte decât el, este problema dumnealui, nu este problema mea.

Eu nu fac acum, într-o lună, campanie electorală. Eu campania electorală mi-am făcut-o împreună cu familia de mult timp. Părinții mei au fost cadre didactice, au învățat un cartier întreg, eu împreună cu soția mea am învățat numeroase generații de elevi și în plus, ca inspector școlar general am făcut, cred eu, lucruri care se cunosc și de care sunt mândru. Asta înseamnă campanie electorală, nu înseamnă să mă leg de domnul X de la ProRomânia care încearcă să-și facă imagine atacându-mă pe mine, ca să-l bag în seamă.

Nu este ilegal să ocup acest post, nu este ilegal să candidez, nu trebuie să-mi dau demisia și nici să mă suspend din funcție, așa cum vrea domnul respectiv. Eu am în Inspectorat șase persoane care sunt candidați ai diverselor partide; să ne dăm toți demisia? Să ne suspendăm toți?

Chiar am discutat cu toții și am stabilit foarte clar: noi ne desfășurăm activitatea politică de la ora 16:00 și până la ora 8 dimineața. La ora 8 dimineața venim la Inspectorat și ne ocupăm strict de chestiunile profesionale”.