Botea, despre testarea elevilor pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2: Dacă este vorba să fac ceva ca să fie bine pentru copii, eu, ca profesor, aș face testarea elevilor, dar nu în orice condiții

Președintele PMP Brăila, profesorul Viorel Botea, declară că personal, ar fi de acord să se implice în activitățile de testare periodică a elevilor cu teste de salivă non-invazive pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, în unitatea de învățământ în care predă, dar nu este dispus să facă acest lucru în orice condiții.

Zilele trecute Ministerul Sănătății a anunțat că se va proceda la testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă de două ori pe săptămână, această testare urmând a fi făcută de către cadrele medicale din școală sau de către profesori. Cadre didactice din întreaga țară au reacționat vehement, susținând că nu este de competența lor să se ocupe de această procedură medicală, iar cea mai mare parte a dascălilor brăileni refuză să se implice în testarea elevilor pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Întrebat care este opinia sa pe această temă, Viorel Botea ne-a declarat: „Lucrurile trebuia să fie gândite de la bun început într-un mod coerent. În perioada celor două săptămâni de vacanță trebuia pus totul la punct, în așa fel, încât să se găsească soluția cea mai bună.

Nu știu dacă profesorii pot să facă această testare, având în vedere faptul că și ei se pot infecta și în plus, nu știu cum să procedeze, nu au instrucțiunile necesare pentru a face testarea pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, nu se știe cum se vor strânge aceste teste, cum se va organiza toată treaba, sunt foarte multe lucruri neclare.

Eu, personal, ca profesor, dacă este vorba să fac ceva pentru copiii mei și să fie bine pentru ei, aș face testarea elevilor, dar nu în orice condiții. Chiar vreau să știu ce am de făcut și chiar vreau să știu dacă din punct de vedere medical și din punct de vedere juridic am voie să fac chestia asta. Sunt foarte multe lucruri de lămurit… Dar în principiu, eu în orice moment pentru copii mei fac tot ceea ce este necesar ca să le fie bine”.

Întrebat care sunt părerile altor profesori cu care a discutat pe această temă, liderul PMP a spus: „Părerile sunt pro și contra, pentru că până la urmă și în acest caz, ca în orice situație în care discutăm despre o măsură nouă, eficiența este data de modalitatea de informare și promovare a unei  acțuni care în principiu este bună, dar degeaba ai marfă bună dacă ambalajul este prost”.