BOTEA: E SUSPECT CE S-A INTAMPLAT LA TESTAREA PENTRU ADMITEREA IN CLASA A V-A. PUTE DE LA 5 KM! ORGANELE ABILITATE TREBUIE SA VERIFICE
Profesorul de matematica Viorel Botea, care preda la Colegiul National “Nicolae Balcescu”, nu crede o iota din explicatiile date de inspectorul scolar general al Brailei, Catalin Canciu, in legatura cu problema aparuta la testarea la limba romana de pe data de 10 iunie, pentru admiterea in clasa a V-a. Botea considera ca aceste explicatii sunt cusute cu ata alba si spune ca este evident ca acolo sunt nereguli care trebuie investigate mai adanc.
Reamintim ca intr-unul dintre subiectele pregatite pentru testarea la limba romana aparea, in mod gresit, expresia “murgul primaverii”, in loc de “mugurul primaverii”. Profesorii care au fost implicati in examenul propriu-zis si-au dat seama de greseala si au corectat-o inainte de a distribui subiectele elevilor, astfel incat copiii au primit textul corect, cu “mugurul primaverii”.
Problema este ca la corectarea lucrarilor, in tezele a 3 copii profesorii au gasit expresia “murgul primaverii”, asa cum era subiectul initial, ceea ce li s-a parut de-a dreptul suspect. Cadrele didactice au anuntat imediat Inspectoratul Scolar, iar Catalin Canciu a promis ca va verifica situatia.
Seful ISJ ne-a spus ca inspectorul care s-a ocupat de aceasta testare, Ecaterina Bonciu, i-a explicat ca a luat subiectul respectiv din culegerea “Limba si Literatura Romana. Evaluare finala. Clasa a IV-a”, iar in acea carte textul era gresit, cuprinzand expresia “murgul primaverii”, in loc de “mugurul primaverii”. In acest context, Catalin Canciu crede ca inspectoarea Bonciu n-are cine stie ce vina, fiindca n-avea de unde sa stie ce voia sa spuna Mihail Sadoveanu in textul lui si ca „numai Sadoveanu insusi ar fi putut sa spuna <<Am gresit. Nu-i murgul primaverii, e mugurul primaverii>>”.
Mentionam ca pasajul initial, asa cum a fost propus de inspectoare, era urmatorul: “Baiatul cel mai mititel al lui Dumitru Onisor iesise cu sase oi in murgul proaspat al primaverii” (citat din “Un om necajit”, de Mihail Sadoveanu), asa incat oricine poate sa-si dea seama daca trebuia sa fii Sadoveanu insusi, ca sa sesizezi ca e ceva gresit in formularea respectiva.
Pe de alta parte, dincolo de greseala inspectoarei Bonciu, faptul ca 3 elevi au scris in teza lor exact despre “murgul primaverii”, cand in textul pe care l-au primit la testare se vorbea despre “mugurul primaverii” lui Canciu nu i se mai pare deloc suspect: el spune ca cel mai probabil, cei 3 elevi au facut exercitii din culegerea amintita si formularea respectiva le-a ramas in memorie.
In ceea ce-l priveste, Viorel Botea spune ca aceasta chestiune “pute de la 5 km” si ca reactia inspectorului scolar general la problema aparuta la testarea la limba romana din data de 10 iunie nu este decat inca o dovada a faptului ca “managementul la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Braila este dezastruos”: “In primul rand, vreau sa spun ca din culegerea respectiva nu lucreaza nimeni. Punct. Si cu asta am terminat. Eu stiu foarte clar care este paleta de culegeri din care lucreaza. Cum apare o culegere noua, noi o primim, atat la limba romana, cat si la matematica. Asta este valabil si pentru clasa a IV-a, si pentru clasa a IX-a. Noi intre noi, colegii, discutam si stim despre ce este vorba cand e vorba de testari si admiteri.
Vad ca pe noi, profesorii care faceam subiectele pana acum, ne suspecteaza de coruptie domnul Canciu, ca am da subiectele elevilor cu care facem meditatii, asa spune dumnealui. Dar uitati-va ca acum, persoana care este in culpa este inspectorul scolar general, cu aceasta problema legata de testarea la limba romana, nu noi, profesorii care de-a lungul timpului am facut subiectele pentru testari sau pentru examene. Cum s-a nimerit ca acei copii care sa scrie exact “murgul primaverii”? Hai sa fim seriosi! Zice el ca elevii au lucrat din culegerea aceea? Mai, sa fie! Poate au lucrat din culegere cu doamna care a dat culegerea! Si doamna nu si-a dat seama de greseala din text! Despre ce vorbim?!”.
Pe de alta parte, Viorel Botea considera ca declaratia sefului ISJ, cum ca numai Sadoveanu insusi ar fi putut sa-si dea seama ca este o greseala in citatul respectiv, este de-a dreptul jenanta: “Numai Mihail Sadoveanu si Nicolae Ceausescu isi puteau da seama ca e gresit. Doar ei doi, atat, in rest, nimeni…
Greseala aia o vedea si un tomberonist! Si inteleg din explicatia dumnealui ca nu profesorii de romana au dat acel subiect, ci inspectoarea respectiva. Despre ce vorbim? Ca profesorii de romana inteleg ca au vazut greseala imediat si au remediat-o.
E ceva suspect in chestiunea asta. Repet, si un tomberonist vedea greseala… adica pute de la 5 km! Si pentru ce a chemat profesorii de limba romana astazi la Inspectorat? Sa-i convinga ca totul este corect, asa cum am vazut ca a declarat el? Ce sunt profesorii, niste hopa-Mitica pe care vrei sa-i convingi tu de o chestie care te doare sau de o chestie la care ai calcat pe bec?
Problema este urmatoarea: organele statului trebuie sa-si faca datoria. Si daca se dovedeste a fi un fapt penal, sa fie sanctionat!”.