Botea, fost șef al ISJ Brăila: Nu e necesar ca inspectorul școlar general să participe la deplasările în străinătate în cadrul unor proiecte europene derulate de școli. Când participă, inspectorul general are calitatea de invitat

Nu e obligatoriu și nu e nici necesar ca un inspector școlar general să participe la deplasările în străinătate în cadrul unor proiecte europene derulate de unitățile de învățământ din județ – este ceea ce spune prof. Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei.

El a  precizat că „inspectorul școlar general în mod legal participă la toate proiectele europene care se derulează în ISJ. De asemenea, inspectorul școlar general este acela care răspunde din punct de vedere financiar de toate cheltuielile care au loc în aceste proiecte.

La nivelul școlilor, răspunzători de toate aceste activități sunt directorii școlilor. Ei pot participa din punct de vedere legal la toate proiectele europene pe care unitatea școlară le derulează. Orice altă persoană care participă la aceste proiecte are calitatea de invitat, care poate fi și inspectorul școlar general, dar nu este obligatoriu ca inspectorul școlar general să participe la aceste proiecte”.

Întrebat dacă este necesar ca un inspector școlar general să participe la deplasările în străinătate, în cadrul proiectelor europene derulate de diferite unități de învățământ din județ, Botea a răspuns: „Eu pot să vă răspund doar atât: eu nu am fost la niciun proiect Erasmus din partea niciunei școli, în toate mandatele mele de inspector școlar general. Am fost într-un singur proiect, înainte de pandemie, ca reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, într-un proiect al ISJ Brăila”.

Întrebat dacă este de bun simț ca un inspector școlar general să participe la mai toate deplasările în străinătate în proiecte realizate de școli, Botea a spus: „Eu am văzut de-a lungul anilor astfel de participări ale mai multor inspectori școlari generali în astfel de proiecte. Personal, nu sunt adeptul acestor participări și nu cred că este cazul… Poate în unele proiecte de mare anvergură ale unor școli sau ale unor colegii, prezența inspectorului școlar general este necesară pentru a da o anumită greutate unor astfel de proiecte. Dar, în general, nu”.

L-am mai întrebat pe acesta dacă este adevărat că unii inspectori școlari generali s-au cerut invitați în deplasările în străinătate ale unor școli, iar directorii s-au executat și i-au invitat: „Eu nu cunosc, nu știu dacă există așa ceva”.

În contextul în care fostul inspector școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, care a fost în cinci astfel de deplasări în străinătate în prima jumătate a anului 2022, declara că acestea nu sunt niște plimbări relaxante și nu se pot considera niște vacanțe, ci sunt foarte obositoare – „Eu de atâția ani nici nu mai știu cum arată o vacanță sau un week-end… “- , l-am întrebat pe Viorel Botea dacă este așa de epuizantă o astfel de deplasare și dacă el s-a întors obosit când a participat la un astfel de schimb de experiență în străinătate.

„Eu în general nu sunt un om obosit”,  a comentat acesta.