Botea: În ce stare psihică ești tu ca profesor, dacă te duci la un concurs, când știi că inspectorul școlar general nu te dorește? Plus că examenul are și o probă orală, unde nu se știe ce se întâmplă…

Chiar dacă s-a spus că în cazul în care doresc, pot participa la concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori, cei care au fost schimbați din funcțiile respective de Inspectoratul Școlar Județean Brăila au primit un mesaj prin care li se transmite că nu au șanse să ia acel concurs; în plus, faptul că au fost schimbați cu scurt timp înainte de organizarea concursului are un efect psihologic asupra lor – este, în esență, ceea ce spune fostul inspector școlar al județului, președintele PMP Brăila,  Viorel Botea.

Într-o conferință de presă organizată astăzi, liderul PMP a criticat mai multe aspecte legate  modul în care s-au făcut aceste schimbări de directori în învățământul local: „Dacă eu demit un director neprieten, ce demonstrez, de fapt? Că te mai poți întoarce tu să dai concurs, o să reușești tu acolo? În ce stare psihică se află acea persoană, ca director care muncește și i se spune «Vedeți că mâine vă dau afară!» după ce a desfășurat activitățile specifice începutului noului an școlar? Acest mod de presiune creează condițiile inegale pentru profesorii participanți la concurs. Mă duc la concurs și care-i problema, că vine oralul și la oral nu se știe ce se întâmplă…”.

În opinia lui Botea, noul inspector școlar al județului, liberalul Cătălin Canciu (al cărui mandat a început pe 1 septembrie), a demis doar câțiva directori de școli ca semnal pentru ceilalți, „pentru a ține sistemul de învățământ sub presiune” și pentru a spune că, de fapt, «cei care nu sunt cu mine sunt împotriva mea».

În ce stare psihică ești tu ca profesor, în momentul în care te duci la un concurs, când știi că inspectorul școlar general nu te dorește? Pentru că există și pasul doi, reprezentat de examenul oral”.

Întrebat dacă ceea ce vrea să spună este că există posibilitatea ca, de fapt, concursurile pentru funcțiile de directori de unități de învățământ să nu fie tocmai corecte, dat fiind că la proba orală lucrurile sunt interpretabile, Botea a confirmat acest lucru.

Amintim că în ultimele zile Cătălin Canciu a schimbat mai mulți directori fără să le ofere explicații, iar apoi, la întrebările presei, a vorbit despre motive precum „pentru a schimba atmosfera din școală” sau „nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor din punct de vedere managerial” sau „nu mă înțeleg cu ea, are o atitudine urâtă”.

Mai concret, au fost schimbați directorii școlilor din Chiscani și Surdila Găiseanca, directorul Liceului “G. Vâslan” Făurei, directorul adjunct al Liceului “C. Angelescu” Ianca  și directorul Școalii Gimnaziale “Fănuș Neagu” din municipiu. La ultima dintre aceste unități de învățământ a fost numită director Emilia Luntaru (fostă Meiroșu), fost deputat PSD, actual membru PNL.

Canciu a declarat că dacă doresc, cei demiși sunt liberi să participe la concursul pentru directori ce se va desfășura în luna octombrie a acestui an, potrivit calendarului comunicat de ministerul de resort.