BOTEA: MAI MULTE INSTANTE AU DECIS CA ESTE ILEGALA TAXA PERCEPUTA DE PRIMARII PENTRU AVIZAREA DESFASURARII UNEI ACTIVITATI COMERCIALE PE UN TEREN PROPRIETATE PRIVATA

Consilierul municipal Bogdan Botea (PND) a informat astazi conducerea Primariei Braila ca la nivel national, mai multe instante de judecata au dat sentinte prin care au stabilit ca este ilegal sa se perceapa de catre primarii o taxa pentru avizarea desfasurarii unei activitati comerciale pe un teren proprietate privata. Avocatul Botea a sugerat ca avand in vedere acest precedent, ar fi indicat ca Municipalitatea sa ia masuri din timp si sa renunte la perceperea unei astfel de taxe, ca sa nu se mai ajunga la procese pierdute si implicit, la cheltuieli de judecata suportate din banul public.

In plus, in opinia PND-istului, renuntarea la aceasta taxa ar insemna si o masura de sprijinire a mediului de afaceri: “Legat de avizul de functionare pentru societatile comerciale care desfasoara activitati pe terenurile proprietate privata, deci nu pe domeniul public: au inceput instantele din tara – si probabil si din judetul Braila – sa constate nelegalitatea acestei taxe. Deci activitatea comerciala desfasurata pe proprietatea privata nu este supusa taxarii. O spun instantele judecatoresti. Si dvs, Unitatea Administrativ Teritoriala, cred ca aveti litigii pe aceasta tema. Nu credeti ca ar trebui sa intervenim pentru sprijinirea mediului de afaceri si sa renuntam la aceasta taxa de avizare pe terenurile proprietate privata, pentru activitatile comerciale desfasurate acolo?”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a declarat ca nu poate da un raspuns pe loc, deoarece nu are toate informatiile pe aceasta tema, insa secretarul municipiului, Ion Dragan, a precizat: “La ora actuala nu avem litigii pe aceasta problema, referitoare la Regulamentul de avizare si de autorizare a acestor activitati”.

“Ba aveti, dar nu stiti!”

“Sunteti avocat intr-un caz?”, a vrut sa stie Dragomir.

“Nu, Doamne fereste! Nu, am fost informat si va spun aceasta problema, pentru ca in tara deja s-au dat solutii, in orasele mai mari, pe aceasta problema si pentru ca ea afecteaza mediul de afaceri, in primul rand – si evident ca ceea ce dvs cereti cel mai mult, adica acest <<paradis al investitiilor>> in Braila”.