Botea: In mediul rural, fara niciun fel de supraveghere video, tot satul stie care este hotul

P1080537

Presedintele PM Braila, Viorel Botea, ar fi de acord cu accesarea unor finantari europene, pentru proiecte privind supravegherea video a localitatilor din mediul rural, dar nu si cu cheltuirea banilor de la bugetul judetean, pentru asa ceva. Botea spune ca daca este vorba sa se spuna lucrurile asa cum sunt, la sat nu este nevoie de nicio camera de luat vederi si nicio monitorizare video, ca sa se afle cine sunt hotii, fiindca toata lumea ii stie, incepand de la pagubit, pana la primar si politist: “Daca aceste lucruri se fac pe bani europeni, sunt binevenite. De la bugetul judetean, insa, eu nu as face asa. Si nu as face din urmatorul motiv: in mediul rural, si cu camere video, si fara camere video, tot se fura. In mediul rural problemele sunt putin  altfel. Stand destul de mult in mediul rural, eu am vazut multe lucruri  si pot sa va spun ca fara niciun fel de camere, fara niciun fel de supraveghere video, tot satul stie  care este hotul. Asta este o chestie  elementara. Primarul bineinteles ca stie si el, asa cum stie si politistul din sat.

Asa ca ori il ajutam pe potentialul infractor sa nu mai faca asa ceva, ori, daca face, aplicam legea. Dar primul lucru este preventia, asta este parerea mea. Adica ala care este muritor de foame evident ca se apuca sa fure, ca sa aiba ce manca. Eu cred ca mai degraba ar trebui sa facem un proiect pentru muritorii de foame, nu pentru camere video. Dar daca faci un proiect pentru muritorii de foame, banii aceia trebuie sa ajunga la muritorii de foame, nu la firma care pune camerele… Ii iau pe toti cei care sunt cu  probleme, fac un proiect pe zone defavorizate, se gaseste ceva, ca sunt o gramada de profesionisti la CJ si la Primarie care pot sa faca asta, si salvez 2.000-3.000 de oameni care sunt posibili infractori, din cauza saraciei”.

Liderul PMP a facut aceste comentarii in contextul in care presedintele CJ, Viorel Mortu, a anuntat recent ca va aloca bani de la bugetul judetului pentru monitorizarea video a zonelor mai aglomerate din 8-10 comune brailene in care situatia infractionala este ingrijoratoare.