BOTEA: MINORII NU AR TREBUI SA PLATEASCA TAXA DE SALUBRITATE. BRAILENII MAJORI AR TREBUI SA PLATEASCA O TAXA MAI MARE, CA SA ACOPERE SI SUMA COLECTATA DE LA MINORI

Consilierul municipal Bogdan Botea (PND) sustine ca este inechitabil si chiar ilegal ca minorii sa fie obligati la plata taxei de salubritate. Botea a propus astazi, in plenul CLM Braila, modificarea legislatiei locale in baza careia s-a stabilit plata taxei amintite, astfel incat de acum inainte, numai persoanele majore sa plateasca taxa de salubritate.

Fiindca este constient ca suma totala adunata de la populatie trebuie sa ramana aceeasi, astfel incat sa se acopere toate cheltuielile presupuse de colectarea si depozitarea gunoiului, Bogdan Botea propune ca cetatenii majori sa plateasca o taxa mai mare, astfel incat sa compenseze suma care ar fi fost colectata de la minori: “Aceasta hotarare are o eroare fatala juridica, in sensul ca asa cum a fost redactata si a fost conceputa, ea incalca Codul fiscal. V-am semnalat in nenumarate randuri, cu ocazia intalnirilor informale, ca HCL 12/2014, cu modificarea ulterioara, incalca art. 3 din Codul fiscal, in sensul ca aceasta taxa, asa cum a fost redactata, este din punct de vedere al echitatii fiscale gresita. In ce sens? Art. 2 spune ca <<toate persoanele fizice care locuiesc in municipiul Braila sunt obligate la plata taxei de salubrizare stabilita prin prezenta hotarare>>. Pe de alta parte, Codul fiscal spune ca <<doar contribuabilii persoane fizice>> care platesc taxa de salubrizare, deci trebuie sa se respecte justetea impunerii si echitatea fiscala, si sarcina fiscala a fiecarui contribuabil sa fie stabilita in baza puterii contributive, in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia.

Aceasta taxa prevede calculul in functie de persoane minore, ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte grav. Deci toate persoanele fizice MAJORE care locuiesc in municipiul Braila ar trebui obligate la plata taxei de salubrizare. Modul de calcul in functie de cati copii ai este un calcul inechitabil si cred ca este chiar contra principiilor dvs, ca partid. Deci social-democratie inseamna solidaritate, nu? Ori daca dvs si aliatii dvs de atunci, din 2014, ati conceput o taxa care sa sanctioneze persoanele care au copii in aceasta modalitate, cred ca este ilegal si este inechitabil, motiv pentru care noi, grupul PND, propunem ca acest amendament, ca art. 2 din Regulamentulul propriu-zis al taxei speciale sa includa sintagma <<persoane fizice majore care locuiesc in municipiul Braila>>.

Acest lucru va avea ca efect redistribuirea taxei, in mod evident, dar ea este o chestiune pe care ar trebui s-o reglementam prin modificarea Codului fiscal. Sunt situatii in care o persoane cu mai multi copii sau o persoana singura cu mai multi copii plateste o taxa foarte mare”.

Consilierului PND i s-a propus sa initieze un proiect de hotarare pe aceasta tema, care sa fie discutat si supus votului intr-o sedinta CLM ulterioara.