BOTEA: NOI AM FACUT MAI MULTE PROPUNERI DE SCOLI, PENTRU A FI INCLUSE IN PROGRAMUL “MASA CALDA”, INSA MINISTERUL EDUCATIEI A ALES TREI

Potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate de Guvernul Romaniei in 4 februarie, trei scoli din judetul Braila au fost incluse in programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 150 de unitati de invatamant preuniversitar de stat. Este vorba despre scolile din Ciocile, Marasu si Ramnicelu, care incepand din semestrul II al acestui an scolar vor beneficia de finantare prin asa-numitul program „Masa calda”, care are ca scop diminuarea abandonului scolar si a absenteismului scolar.

Inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea, a declarat astazi ca in toamna anului trecut ministrului Educatiei a cerut sefilor inspectoratelor scolare din tara sa faca propuneri de proiecte sau programe pe care le-ar considera benefice pentru judetele lor, iar el a cerut pentru Braila programul “O masa calda”, pentru ca va aduce la scoala copiii ce provin din familii nevoiase.

Botea a explicat de ce au fost alese cele trei scoli amintite: “S-au facut mult mai multe propuneri decat acestea, dar Ministerul a ales cele 3 unitati scolare.

De ce au fost alese aceste unitati scolare?

Ca sa incep cu Marasu, zona Insulei Mare a Brailei, stim ca mai nimeni nu trece pe acolo, mai nimeni nu se gandeste la ei si tot timpul dorim sa vina copiii la scoala si cerem multe lucruri. Eu am un principiu: cand cer ceva, si ofer ceva.

O a doua propunere este comuna Ciocile, unde colegii fac eforturi foarte mari ca sa vina copiii la scoala, sunt mai multe sate componente si a fost un criteriu si departarea fata de municipiul Braila.

In schimb, alegerea comunei Ramnicelu reprezinta un model de bune practici. De ce? Pentru ca acolo colegii au hotarat sa faca un program after school care presupune urmatoarele actiuni: copiii raman dupa ore, cei care sunt cu un nivel de pregatire ridicat isi perfectioneaza cunostintele, iar cei care sunt mai slab pregatiti au un program remedial, in asa fel, incat dupa orele de curs copiii isi fac temele si se duc acasa cu toate temele facute. Avand in vedere acest lucru, era firesc sa-i propunem, iar acest program va fi extrem de benefic pentru copii”.

Precizam ca Ordonanta respectiva a fost publicata in Monitorul Oficial, insa programul va putea intra in vigoare abia dupa ce autoritatile elaboreaza si normele de aplicare.

Potrivit actului normativ amintit, pentru cele 3 scoli din judetul Braila este alocata o suma totala de 903.000 lei (434.000 lei pentru semestrul II al anului scolar 2019-2020 si 469.000 lei pentru semestrul I al anului scolar 2020-2021). Pe scoli, sumele totale alocate sunt dupa cum urmeaza: * pentru Scoala Gimnaziala din Ciocile – 346.000 lei; * pentru Scoala Gimnaziala din Marasu – 309.000 lei; * pentru Scoala Gimnaziala din Ramnicelu – 248.000 lei.