Botea: Pentru parintii saraci, un tichet de 50 de lei/copil nu inseamna cine stie ce ajutor

P1120254

Presedintele Miscarii Populare Braila, Viorel Botea, apreciaza ca acordarea unor un tichete valorice lunare de 50 de lei, ca stimulent pentru a aduce copiii din familii sarace la gradinita, nu este o solutie pentru a reduce substantial numarul micutilor nescolarizati. Viorel Botea crede ca pentru o familie foarte saraca, ce nu are bani pentru a-si imbraca si incalta copilul, ca sa-l poate trimite la gradinita, tichetul de 50 de lei/luna nu va rezolva aceste probleme: “Parintele, daca este foarte sarac, nu-si va aduce copilul la gradinita numai pentru acei 50 de lei. Solutia nu este aceasta. Solutia este acel sistem after-school, in care copilul ramane in institutie dupa orele de curs, in care este ajutat la lectii, se joaca si i se ofera o masa calda, iar atunci parintele cu siguranta l-ar trimite la gradinita. In acest mod atragem copiii la gradinita si la scoala, nu aruncandu-le cate 50 de lei, cum a facut Ceausescu in ultimul discurs, in ’89, <<Va dau la alocatie 100 de lei in plus!>>. Deja e penibil. After-school se poate face si la gradinita, si la scoala”.

Profesorul Botea crede ca statul ar trebui sa sprijine la modul concret nu doar copiii care nu vin deloc la gradinita sau la scoala, ci si pe aceia care vin si apoi abandoneaza cursurile, fiindca parintii nu-si mai permit sa mai suporte cheltuielile aferente: “Eu ma refer si la copiii care vin o data pe saptamana, sau o data la doua saptamani la scoala, eu vad un program integrat. Nu trebuie sa punem problema ca in municipiul Braila ar fi circa 1000 de copii care nu vin deloc la gradinita, pentru ca sunt mult mai multi copii ce provin din familii care au dificultati financiare atat la nivel municipiului, cat si la nivelul judetului. Asa trebuie pusa problema!

Si va mai spun ceva: programul <<Lapte-corn>> are termenul de valabilitate expirat, in opinia mea. Sistemul after-school ne permite sa facem mult mai mult pentru copii, iar costul/elev, prin comasare si infiintarea consortiilor scolare, acopera necesitatile pe care le au unitatile respective”.