Botea: Pentru unii copii, laptele si cornul de la scoala reprezinta una dintre principalele mese ale zilei

12314827_1163651776996761_1130220288_o

Presedintele Miscarii Populare Braila, Viorel Botea, este convins ca pentru multi parinti din mediul rural, centrele de tip after school ar fi de mare ajutor. Botea spune ca nu este vorba doar despre faptul ca micutii pot ramane dupa ore la centrele respective, unde ar fi suravegheati, ajutati sa-si faca temele si angrenati in activitati recreative, ci si despre avantajul ca acolo, copiii pot servi o masa calda gratis, in fiecare zi. Liderul MP local si-a amintit astazi despre discutiile pe care le avea in perioada in care era inspector scolar general cu unii parinti din mediul rural, care ii vorbeau despre situatii de-a dreptul dramatice, din punct de vedere social: “Unii copii si unii parinti spuneau ca acel lapte si acel corn pe care il primeau elevii la scoala reprezinta una dintre principalele mese ale copiilor in fiecare zi – si era dureros sa auzi asa ceva. Era insa foarte adevarat!

Noi ne referim la doua categorii de copii: cei foarte saraci si copiii de etnie rroma. Acestia nu vin la scoala din motiv de saracie lucie. After school este insa o <<bomboana>> pe care o pui pe o activitate economica pe care tu, ca autoritate publica, trebuie sa o dezvolti in Braila; noi trebuie dezvoltam o activitate economica in asa fel, incat parintii sa poata sa-si trimita copiii la scoala, iar sistemul after school sa nu faca altceva decat sa <<slefuiasca>>, sa-i sprijine pe parinti. Altfel, in cel mai bun caz, sistemul amintit va reduce abandonul scolar. Cred ca  acesta este un lucru important, reducerea abandonului scolar, dar nu after school este solutia reala”.

Intrebat daca faptul ca la centrele after school li s-ar da gratis copiilor o masa calda ar fi un stimulent pentru parintii saraci ca sa-si trimita micutii la scoala, Botea a comentat: “Stimulent e putin spus! Ar insemna principala masa a zilei, sau chiar singura, pentru unii copii! E foarte dureros. Si trebuie sa vedem si altceva: cati copii sunt in aceasta situatie? Aceasta problema trebuie vazuta prin prisma economicului. Adica noi trebuie sa facem tot ceea ce putem ca sa scoatem judetul asta din groapa in care se afla. Pentru ca daca au ajuns parintii sa se bucure ca mananca o masa calda copilul pentru ca-l duc la after school, avem probleme grave de tot!”.