Botea (PMP), despre Canciu (PNL): Nu cred că cineva care a făcut politică în timpul programului de lucru de la ISJ poate să acuze directorii unor școli că ar fi făcut politică în timpul programului

Fostul inspector școlar general al Brăilei, Viorel Botea (PMP), consideră că nu este în regulă și în unele cazuri nu este nici legală modalitatea în care actualul inspector școlar general, Cătălin Canciu (PNL), a procedat la schimbarea directorilor unor unități de învățământ locale.

Deciziile lui Canciu au provocat la momentul respectiv critici vehemente și agitație, el fiind acuzat de politizarea învățământului, iar Botea – care a trecut printr-o operație și a fost în concediu medical până de curând -, a făcut astăzi câteva comentarii pe această temă: „Într-o perioadă de pandemie, de o gravitate destul de mare, excesele personale trebuie să fie lăsate deoparte și lucrurile să fie rezolvate într-o manieră de conlucrare, în așa fel, încât elevii, părinții și comunitatea să nu aibă  de suferit.

«Reglajele fine» (exprimarea lui Cătălin Canciu – n.r.) de felul aceluia care a însemnat schimbarea directorului Liceului Tehnologic «N. Oncescu» de la Ianca cu un director din comuna Frecăței mi se par extrem de «fine», pentru că directorul de la Frecăței cu siguranță știe absolut toate problemele liceului din Ianca și va face numai bine comunității de acolo… Adică dacă poate cineva să creadă așa ceva, nu mai avem de discuta…

Plus că la Frecăței a fost numită ca director o persoană care nu face parte din corpul experților în management educațional, deci numirea este ilegală.

La Însurăței directoarea respectivă a fost acuzată de activități politice.

Îmi amintesc că în perioada de campanie eu, care eram pe atunci inspector școlar general, vă spuneam dvs, ziariștilor, că nu pot să țin conferințe de presă la partid decât în afara programului de lucru de la ISJ, adică de luni până vineri după ora 16:30 sau sâmbăta sau duminica. Același lucru l-au făcut și directorii din învățământul brăilean, pe care i-am urmărit și în momentul în care am avut suspiciuni, aceștia au fost imediat întrebați în legătură cu acele chestiuni.

Nu cred că cineva care a făcut politică exact în timpul programului de lucru de la ISJ poate să facă afirmații despre alții care ar fi făcut politică”.

Botea face aluzie în ultima frază la faptul că inspectorul școlar general Cătălin Canciu a participat la conferințe de presă la PNL în timpul programului de lucru la ISJ și de asemenea, a făcut postări cu caracter politic pe o rețea de socializare tot în timpul programului de lucru.

„În rest, cu privire la schimbările de directori care au fost făcute nu mai comentez, pentru că este apanajul inspectorului școlar general, dar la Însurăței copiii și profesorii au fost băgați cu jandarmii în clasă, deci lucrurile au luat-o într-o direcție care este chiar «în interesul învățământului»…”, a concluzionat Viorel Botea.