Botea: Trebuia ca primarii si subordonatii lor sa fie invatati sa scrie proiecte inca din 2007!

P1100835

Presedintele PMP Braila, Viorel Botea, este de acord cu presedintele CJ, Viorel Mortu, cu privire la faptul ca multi dintre primarii din judet si subordonatii lor nu au nicio idee despre cum se fac proiecte, pentru obtinerea de finantari europene. Botea admite ca acest lucru este ingrijorator, insa apreciaza ca nu este doar vina primarilor, ca nu i-a interesat asa ceva,  ci si a administratiei judetene, ca nu i-a obligat sa invete sa faca proiecte. Liderul PMP considera ca sefii judetului ar fi trebuit sa organizeze seminarii si cursuri de instruire de acest tip cu primarii si cu angajatii din primarii inca din 2007, cand a devenit clar ca se pot obtine fonduri europene substantiale, pe baza de proiecte: “Sincer, vreau sa va spun ca nu numai primarii nu stiu sa faca proiecte; nici diversi sefi de deconcentrate nu stiu sa faca proiecte, nici diversi sefi de institutii nu stiu sa faca proiecte. Dar pun si eu o intrebare retorica: eu stiu ca diverse programe europene finanteaza instruirea celor dornici sa invete sa scrie proiecte. Nu am vazut pe nimeni pana acum, la Braila, sa spuna: <<Domnule, noi avem un proiect european prin care chemam toti primarii. sau pe toti cei care se ocupa de astfel de lucruri in primarii, ca sa facem cu ei un stagiu de pregatire in elaborarea de proiecte>>. Toate aceste lucruri trebuiau facute din 2007, de cand am intrat in UE!

De fapt, in ultima vreme, ce a facut administratia locala braileana? Se cearta consilierii intre ei, se mai injura si nimic altceva.

Eu pot sa va spun din experienta personala: faptul ca am fost la astfel de instruiri mi-a folosit extraordinar de mult, pentru ca am realizat mai apoi mai multe proiecte europene care au dus la perfectionarea cadrelor din invatamant – eu ma refer la domeniul meu de activitate.

Si va mai spun ceva: cei de la primarii trebuie sa stie sa faca proiecte, sa se informeze ce axe de finantare se deschid pe agricultura, pe cumpararea de utilaje agricole, de exemplu, pentru ca in fiecare localitate sunt fermieri interesati de asa ceva. Fiecare primar trebuie sa stie ca sunt atatia sefi de asociatie in localitatea lui, care doresc sa cumpere fiecare cate ceva: ala tractor, ala combina, etc. Pai ii ajut cu proiectele, ca este vorba de dezvoltarea comunitatii, pana la urma!”.