Brăila, 25-31 iulie – Se reiau Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco

După o pauză de doi ani, din cauza restricțiilor impuse pe perioada pandemiei, în perioada 25-31 iulie Brăila va găzdui din nou Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco.

„Manifestările Darclée revin în primul plan al vieții noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artiști care de doi ani așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracție pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.

Alături de ei, publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaționat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclée la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile.

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 și 31 iulie au vocația de-a reaprinde flacăra inspiratoare și în același timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclée, când peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei.

Așezate sub Înaltul Patronj UNESCO, Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, «manifestări incomparabile și unice», după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conștiința națională și internațională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puțin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni și, mai ales, Tosca de Puccini.

O seară muzicală mult așteptată în acest an este aceea în care vineri, 29 iulie, publicul va urmări filmul «Omagiu Evenimentelor Darclée» și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Și vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artiști.

Sâmbătă, 30 iulie, atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reunește sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureați ai Concursului Darclée, Orchestra Festivalului Darclée și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.

Iar duminică, 31 iulie, are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.

Organizatorii manifestării sunt: Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila”, se precizează într-un comunicat dat publicității.