In Braila functioneaza 3 abatoare unde pot fi sacrificati miei in conditii legale

95647122_6_644x461_miei-si-iezi-de-vanzare-

Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor  (DSVSA) Braila efectueaza numeroase controale in piete, la supermarketuri, la magazinele alimentare si in depozitele de profil, in aceasta perioada premergatoare Sarbatorilor pascale. Inspectorii verifica atat calitatea produselor  de carne, a celor din lapte, a pestelui si a dulciurilor specifice sarbatorilor, cat si conditiile de comercializare si sacrificare a mieilor vii. De asemenea, echipele DSVSA, impreuna cu cele de la Serviciul Antifrauda si Serviciul de Control Oficial pentru Siguranta Alimentelor vor face controale si la unitatile alimentare care organizeaza mese festive cu ocazia Sarbatorilor pascale.

Reprezentantii DSVSA Braila reamintesc celor care se ocupa de comercializarea mieilor vii ca acest gen de activitati se pot face in targuri numai in baza certificatului sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii si a unui formular de miscare. Ambele documente se elibereaza de catre medicul veterinar de libera practica din localitatea din care provin animalele. Obligatoriu, mieii vii trebuie individualizati (cu crotalie dubla, din care una cu microcip). Mieii vii se vor putea comercializa in targuri autorizate sanitar veterinar si la abatoarele autorizate pentru acest tip de activitate.

In ceea ce priveste taiarea animalelor, abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, pe teritoriul judetului Braila, unde se pot sacrifica mieii la solicitarea fermierilor, sunt: 1. SC DINAMEL TRADE SRL – Soseaua Baldovinesti nr 16, Braila; 2. DC DONARIS COM SRL – Localitatea Dropia, oras Insuratei; 3. SC PRODALIMENT SRL – Soseaua Baldovinesti nr. 12 Braila. In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii, in care se asigura supravegherea sanitar veterinara. Carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

Mieii sacrificati in gospodariiile populatiei nu se marcheaza; astia si produsele rezultate se utilizeaza numai pentru consumul familial.