Braila inregistreaza cea mai mare mortalitate infantila din tara
Donatie de aparatura medicala in valoare de 11.000 euro, pentru Maternitatea braileana. Asociatia “Salvati copiii” a facut astazi o donatie Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, dupa ce a aflat ca Braila raporteaza cea mai mare mortalitate infantila din tara, iar rata nasterilor premature este si ea foarte mare. Reprezentantii Asociatiei “Salvati Copiii” au venit la Braila cu aparatura moderna, special destinata nou-nascutilor prematuri, impresionati de datele statistice care indica judetul nostru ca avand o rata a nasterilor premature cu 9% peste media nationala si o mortalitate infantila de 8,5 la mie.
“In Braila, mortalitatea infantila este foarte mare, prematuritatea e mare si am vazut ca de exemplu, ultimele statistici spun ca mortalitatea e la nivel de 8,5 la mie, in Romania, iar la Braila este de 14 la mie, iar dvs aici aveti foarte multe nasteri, dintre care cam 14% premature, un procent destul de mare; de obicei de 10% prematuritate, la dvs e mai mare, probabil si datorita faptului ca in zona, nivelul de saracie este mare, ceea ce duce si la sarcina mai slab ingrijita si la controale mai putine inainte de sarcina”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Asociatiei “Salvati Copiii”.
Medicii braileni au fost multumiti ca dispun acum de noi aparate care ii pot ajuta sa salveze vietile bebelusilor, insa spun ca atat timp cat mamicile nu se ingrijesc pe perioada sarcinii, indicii amintiti nu se vor schimba substantial.
“Ne confruntam cu gravide care vin sa nasca si in sala de nastere, la 9 luni, realizeaza primul lor control medical, ceea ce bineinteles ca nemultumeste pe toata lumea. Ne punem intrebarea: daca am fi vazut acea gravida conform unui calendar de efectuare a investigatiilor, in timpul sarcinii, nu cumva rezultatul ar fi fost altul, poate am fi putut sa influentam in bine, dar asa, cand te trezesti in fata faptului implinit, nu se mai poate face nimic”, a comentat dr. Adrian Coltofeanu, din cadrul Spitalul de Obstetrica Ginecologie Braila.
La randul sau, dr. Vaso Gheonea, sefa Sectiei neonatologie a spitalului brailean, a precizat ca noua aparatura este foarte necesara, insa este doar “o picatura intr-un ocean”: “Nou nascutul si mai ales prematurul, fara o aparatura speciala, nu putem sa facem nimic pentru ei. Cei de la <<Salvati Copiii>> au venit cu un incubator, un analizor de gaze, un monitor pentru functii vitale si un pulsoximetru. Poate ca am avea nevoie de mai mult, noi incercam sa facem tot ce putem pentru prematuri, care sunt din ce in ce mai multi, cu o rata de imbolnavire foarte serioasa si atunci se pune foarte mult accent pe recuperarea acestor prematuri. Competenta profsionala eu zic ca avem, insa nu ne ajuta numai aceasta, trebuie sa avem si aparatura speciala. Si a venit acum aceasta aparatura speciala, acest putin, de care ne bucuram foarte mult”.
Potrivit dr. Ghenea, la nivelul Maternitatii brailene se nasc lunar, in medie, 180 de copii, dintre care 17%, pana la 24%, sunt prematuri, iar jumatate dintre acestia necesita o terapie speciala.
Ambasadorul campaniei pentru reducerea mortalitatii infantile “Bun venit pe lume” – in cadrul careia s-a facut aceasta donatie -, Amalia Nastase, a declarat, la randul sau: “Acesti copii se nasc pe lume cu aceleasi drepturi si trebuie sa luptam si pentru ei, sa-i ajutam sa poata trai o viata normala, sanatoasa si mi se pare ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru societatea in care ne-am nascut – buna, rea, asa cum e ea – este sa avem grija de copiii ei, pentru ca sunt singura noastra speranta”.