Brailenii care intarzie sa-si ridice ajutoarele comunitare risca sa ramana fara ele

12

Comunitatea Europeana iti da, dar nu-ti baga in traista! Este avertismentul transmis celor circa 2.000 de braileni, beneficiari ai ajutoarelor comunitare, care inca nu au venit sa si le ridice de la centrele de distributie special amenajate in municipiu.

Dupa ce in luna decembrie, erau cozi de sute de persoane la centrele respective, acum, intr-o zi intreaga, abia daca mai vin 20 de persoane. Mai mult, in ultimele doua saptamani, Primaria a trimis politistii locali pe la casele celor care intarzie sa-si ridice alimentele, carora le-au lasat bilete prin care ii invita sa vina sa-si ia pachetele, insa actiunea nu a avut prea mare efect.

Din totalul celor 12.338 de beneficiari din municipiu, circa 10.300 si-au ridicat pana acum alimentele gratuite, insa restul nu s-au deranjat sa vina sa-si ia ajutoarele. Primarul municipiului, Aurel Simionescu, ii anunta public pe acestia ca va imparti alimentele ramase in depozite nevoiasilor aflati pe listele suplimentare, care de-abia asteapta sa primeasca si ei ceva gratis: “Acesti oameni nu s-au prezentat sa-si ridice alimentele si din experienta anilor trecuti va spun ca probabil ca nici nu se vor mai prezenta. Hai, 500 dintre ei poate ca vor mai veni, dar restul, nu. Am trimis inclusiv Politia Locala sa le bata la usa, am trimis sa duca pachetele la persoanele cu handicap grav, care nu se pot deplasa, am trimis sa duca la personele care au o varsta foarte inaintata si banuim ca nu se pot deplasa, sau nici macar nu stiu ca au acest drept, dar cu certitudine distribuirea alimentelor nu se va finaliza. In aceste conditii, chiar daca instructiunile ne spun ca persoanele de pe listele suplimentare ar trebui sa fie inscrise si putem sa incepem sa le dam alimente dupa ce se epuizeaza lista initiala de beneficiari, eu am cerut sa se faca evidenta, avem deja vreo 400 de cereri si vom incepe sa le dam si celor de pe lista suplimentara, pentru ca altfel, o sa stam intr-o asteptare din aceasta care nu se va termina niciodata. Eu le solicit celor care stiu ca sunt pe lista initiala, care au dreptul sa ia ajutoare alimentare, sa vina sa le ridice. V-am spus ca in afara acestora, noi avem deja circa 400 de solicitari, dar estimarea noastra este ca ar fi in jur de 3.000 de persoane care ar putea intra pe listele suplimentare. O sa publicam inca o data conditiile in care se pot acorda aceste ajutoare, iar cei care indeplinesc aceste conditii si aduc dovada in acest sens sa vina, sa depuna documentele la Directia de Asistenta Sociala si o sa facem dispozitie prin care le dam aceste ajutoare. Avem o cantitate suficienta de alimente, este pacat sa nu se beneficieze de ele”.