„Brâncuși, Nicăpetre. Doi sculptori și Începutul Lumii” – 147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Centrul Cultural Nicăpetre din cadrul Muzeul Brăilei „Carol I“ marchează astăzi, 17 februarie, 147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși (1876-1957), printr-un tur tematic și un atelier desfășurate sub genericul „Brâncuși, Nicăpetre. Doi sculptori și Începutul Lumii”.

„Nicăpetre a purtat o admirație ferventă operei și personalității lui Constantin Brâncuși. Admitea o coincidență de teme și preocupări, poate și de temperament, și îi plăcea să afirme, referindu-se la asemănarea fizică dintre el și părintele sculpturii moderne, că «sfinții aduc oarecum cu Dumnezeu». În același timp, se grăbea să adauge: «Aștept vremea când voi fi comparat cu mine însumi».

Vom începe, literalmente, cu începutul – cu «Începutul Lumii», o temă centrală atât pentru Brâncuși, cât și pentru Nicăpetre. Împreună cu elevii clasei a IX-a de la  Liceul de Arte «Hariclea Darclee» Brăila vom discuta parcursul lui Nicăpetre în relație cu operele esențiale ale lui Brâncuși și vom afla ce îi unește și ce îi desparte pe cei doi artiști”, spun organizatorii.

Turul tematic va fi susținut de Alina-Ruxandra Mircea, Șef al Secției Artă.

Atelierul va fi coordonat de prof. Raluca Iancu și de muzeograful Fatme Nistoroi.

Grafica afișului: Fatme Nistoroi