Bucălău: „Majoritatea PSD care este în județ trebuia să coordoneze centrele de vaccinare!”; Chiriac: „Dacă trebuie să fac un curs în care să vaccinez oamenii, mă bag, nu am niciun fel de problemă!”

Atacuri politice pe tema vaccinării populației din județul Brăila, în cadrul campania de imunizare anti-COVID.

Consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) consideră vinovată „majoritatea PSD care conduce județul” pentru faptul că încă nu au fost deschise centrele de vaccinare amenajate în municipiu și în două dintre orașele din județ.

Astăzi, în cadrul ședinței CJ Brăila, Bucălău a cerut explicații pe această temă președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD) și a acuzat primarii celor trei localități că nu au găsit și nu au angajat personalul medical care să lucreze în acele centre de vaccinare.

„Ce ne puteți spune vizavi de organizarea centelor de vaccinare în județul Brăila?” a deschis discuția Bucălău.

„Organizarea centrelor de vaccinare, conform metodologiei aprobate de Guvern, este în atribuțiile primarilor. Cele două centre de vaccinare din județ, de la de la Ianca și de la Făurei, sunt organizate, din informațiile pe care le am eu”, a spus Chiriac.

„Dar sunt nefuncționale! Cel puțin de la Ianca, din câte știu eu.”

„Stați puțin, că nu primarii trebuie să le facă să funcționeze. Direcția de Sănătate Publică (DSP) trebuie să facă această organizare.”

„DSP a avizat ieri vizavi de sălile de sport, iar astăzi centrul de vaccinare nu funcționează.”

„Păi tocmai asta vă spun, domnule consilier. Primarii și-au făcut datoria – și cel de la Ianca, și cel de la Făurei și cel din municipiul Brăila. S-au mișcat foarte bine cu centrele de vaccinare.”

„Și Direcția de Sănătate Publică și-a făcut treaba bine! Primarul trebuia să caute personal, medici și asistente.”

„Păi medicii și asistentele sunt în subordinea primarului?”

„Primarul trebuia să coordoneze angajarea dânșilor!”

„Ce să mai facă primarul?!”

„Intră în atribuțiile dumnealui!”

„De unde are primarul atâtea cadre medicale pentru centrele de vaccinare?”

„Păi bun, și aceste angajări în subordinea cui intră?”

„A DSP, care coordonează această campanie de vaccinare prin Centrul național de vaccinare. Aruncăm toate problemele pe spatele primarilor, președintelui și așa mai departe… Domnule, dacă trebuie să fac un curs în care să vaccinez oamenii, mă bag, nu am niciun fel de problemă!”

„Domnule președinte, nu e cazul să fim populiști…”

„Eu vă spun o părere personală: ar fi trebuit de la început implicați toți medicii de familie, cu cadrele medicale de la cabinete, astfel încât printr-o procedură firească să se poată asigura fluxul de vaccinare a întregii populații.”

„Domnule președinte, noi suntem cel mai bătrân județ din România și avem foarte mulți bolnavi cronici și avem cel mai mic număr de centre de vaccinare; asta este o realitate, dacă vrem să o vedem așa cum este. Și pentru asta majoritatea PSD care este în județul nostru la ora actuală, majoritatea primarilor trebuia să se coordoneze și să organizeze aceste centre de vaccinare la timp. Asta este părerea mea.”

„Cred că sunteți în necunoștință de cauză, aveți informații false, domnule consilier. Toate indicațiile primite de la DSP referitoare la organizarea centrelor de vaccinare s-au îndeplinit pe raza județului Brăila și municipiului Brăila. Vedeți că problemele sunt în altă parte.

Eu vă spun în felul următor: de ce nu funcționează aceste centre de vaccinare? Pentru că trebuia să vină o acțiune de sus în jos, nu să cautăm noi asistenți și medici pentru a aceste centre de vaccinare”.