Cablu racordat ilegal la rețea, prin care se consuma curent care nu era înregistrat și facturat, descoperit la una dintre stațiile de carburanți ale liberalului Florin Cîrligea

Noi surprize, în urma controalelor făcute de echipe ale SDEE (Distribuție Energie Electrică) Muntenia Nord-Sucursala Brăila în teren. La începutul acestei luni, o echipă SDEE a descoperit o problemă la o benzinărie a firmei SC Comision Trade SRL, aparținând liberalului Florin Cîrligea, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din județ. Mai exact, este vorba despre stația de carburanți din Piața Poporului nr. 1 din municipiul Brăila (intersecția cu strada Griviței, în apropiere de Piața Mare, benzinărie în dreptul căreia se află o stație de autobuz), unde angajații SDEE care au verificat instalația de alimentare și măsurare a energiei electrice au descoperit un cablu racordat improvizat, „la momentul verificării pe circuitul monofazat alimentat improvizat energia electrică consumată nefiind înregistrată și facturată” – după cum se arată în procesul verbal întocmit la momentul controlului.

Improvizații la rețeaua electrică a unei stații de carburanți…  Nu sună deloc bine, mai ales după ce am constatat cu toții, după cazul Crevedia, ce tragedie se poate întâmpla când lucrurile nu sunt făcute ca la carte la o stație de carburanți.

În data de 7 august MD Press a transmis către SDEE Brăila o solicitare de informații publice în baza Legii 544/2001, pentru confirmarea datelor pe care le-am obținut pe surse. După cum am aflat, răspunsul trebuia avizat de conducerea centrală a societății, motiv pentru care în data de 17 august am transmis direct către SDEE România o nouă solicitare de informații publice. Din motive care ne scapă, până la această dată nu am primit niciun răspuns.

Dat fiind că ne-am săturat să așteptăm de la autorități un răspuns oficial despre un subiect care chiar este de interes pentru opinia publică, l-am contactat astăzi direct pe Florin Cîrligea, căruia i-am cerut un punct de vedere pe acest subiect.

Acesta ne-a declarat: „Noi avem contract cu o firmă autorizată ANRE, care a făcut lucrarea. Nu mă interesează ce a făcut acea firmă. Responsabilitatea îi aparține acelei firme – și nu e doar punctul meu de vedere, ci alt tuturor, inclusiv al societății Electrica.

S-a întocmit o comisie săptămâna trecută, s-au luat declarații și s-a stabilit un prejudiciu de 1.723 de lei. Plătim noi suma și apoi o recuperăm de la acea firmă.

Noi avem contract cu acea firmă; eu nu mă bag la instalații electrice, nu știu ce a făcut. Am administrator, avem o grămadă de treabă, iar eu, personal, chiar nu mă ocup de toate astea. Cert este că acel container pe care l-am pus noi provizoriu acolo a consumat curent nefacturat. Restul stației era pe contor normal. A fost greșeala firmei care s-a ocupat de treaba asta, nu am eu nicio treabă cu ce s-a întâmplat”.

Amintim că prima persoană publică de la nivel local al cărei nume a apărut în spațiul public ca urmare a unor nereguli depistate de angajații SDEE Brăila a fost Cătălin Boboc, fost secretar de stat, fost prefect, fost senator, fost președinte PNL Brăila: în octombrie 2022, angajații SDEE Muntenia Nord-Sucursala Brăila care făceau verificări în teren au sesizat Poliția, după ce au găsit la un imobil din strada Dianei nr. 45, proprietatea lui Boboc, un contor care era branșat ilegal. Ca urmare a sesizării acestora, în cauză a fost întocmit dosar penal și s-au demarat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare. Ca urmare a scandalului politic creat la centru, în aceeași lună Boboc și-a dat demisia din partid.