CAMELIA POTEC, NICU ALIFANTIS, COSTEL PATRASCAN – PRINTRE NUMELE PROPUSE PENTRU “ALEEA MARILOR PERSONALITATI BRAILENE” DIN PARCUL MONUMENT

Consiliul Local Municipal Braila va lua in discutie joi, 21 decembrie, actualizarea unei hotarari CLM aprobate in mandatul 2004-2008, legate de atribuirea denumirii <<ALEEA PERSONALITATILOR BRAILENE>> aleii principale din Parcul Monument.

Subiectul este readus in atentia alesilor locali dupa ce zilele trecute, liberalii au venit cu o noua propunere pe aceasta tema, dat fiind ca hotararea amintita a ramas de mai bine de 10 ani la stadiul de text scris pe o hartie. Ca atare, in sedinta de joi se va discuta, printre altele, despre schimbarea denumirii de “ALEEA PERSONALITATILOR BRAILENE>> in <<ALEEA MARILOR PERSONALITATI BRAILENE>>, portiunea vizata fiind cea cuprinsa intre locul de acces in Parcul Monument  si sensul giratoriu de la rondou.

Potrivit initiatorilor – consilierii liberali Raluca Bucur, Marian Fusea, Petrica Costel Popa, Cristian Pricop, Sorin Ionita, Constantin Sirbu si Adrian Tabarac – , “in anul 2018 Braila aniverseaza 650 de ani de existenta si, alaturi de intreaga tara, 100 de ani de la proclamarea Romaniei Mari. Consideram necesar sa aducem aminte generatiilor ce vor veni despre timpurile in care Braila a fost bine prezentata si reprezentata in Romania si in intreaga lume. In acest sens, am luat initiativa de a propune Consiliului Local Municipal Braila un proiect de hotarare prin care sa ne manifestam recunostinta fata de personalitatile care au adus faima si mandrie Brailei si brailenilor.

Imortalizarea marilor personalitati brailene (in bronz sau beton amprentat) poate arata generatiilor viitoare ca Braila poate renaste prin promovarea valorilor umane realmente recunoscute. Consideram ca un asemenea <<muzeu in aer liber>> poate fi amplasat pe aleea principala din parcul Monumant, ca <<ALEEA MARILOR PERSONALITATI BRAILENE>> “.

Liberalii au prezentat, de asemenea, o lista cu 21 de personalitati brailene care, in opinia lor, sunt demne de a figura in “Muzeul in aer liber” din Parcul Monument. Pe aceasta lista figureaza, in ordine alfabetica: Ana Aslan (farmacolog), Nicu Alifantis (cantaret folk), Catalina Buzoianu (regizor), Vasile Bancila (filosof), Octav Doicescu (academician, arhitect), Hariclea Darclee (soprana), Maria Filotti (actrita), Panait Istrati (scriitor), Constantin C. Hepites (primar al Brailei), Nae Ionescu (doctor in filosofie), Mina Minovici (doctor legist), Gheorghe Munteanu Murgoci (geolog), Gheorghe Naum (pictor gravor), Fanus Neagu (scriitor), Edmond Nicolau (savant), Vasile Parizescu (pictor), Costel Patrascan (caricaturist), Camelia Potec (sportiv), Petre Andrei (savant, sociolog), Mihail Sebastian (dramaturg, scriitor), Petre Stefanescu Goanga (cantaret opera).

Pentru fiecare dintre personalitatile enumerate, potrivit proiectului ce va fi supus votului in sedinta de joi, “se propune amplasarea unei dale amprentate, care sa contina numele, prenumele si domeniul de activitate in care s-a consacrat fiecare. Pentru marile personalitati recunoscute la nivel mondial se vor amplasa busturi cu reprezentarea acestora”.

Lista personalitatilor brailene va putea fi completata oricand, printr-o noua hotarare aprobata de CLM Braila.