Campanie agricola cu probleme: tractoarele se scufunda in pamantul care musteste de apa

May2008FloodedSoybean

Campania agricola de primavara este o adevarata provocare pentru fermierii braileni. Ei se plang ca din cauza precipitatiilor din ultima vreme, terenurile sunt imbibate cu apa, iar utilajele care intra in camp se scufunda, pur si simplu, in terenul moale. De aceea, spun agricultorii, nici tratamentele nu s-au putut face cum trebuie si nici insamantarile nu se pot realiza pe sole compacte.

Fermierul Vasile Datcu, ce detine pamant in zona Maxineni, ne-a declarat: “Campania de primavara imparte fermierii in doua: fermieri fericiti si fermieri ca noi, adica vai de capul nostru. Astia fericiti sunt cei de pe terasa, unde sunt pamanturile nisipoase si daca ploua acum, se scurge apa repede si intr-o ora-doua pot sa se apuce de treaba. Dar noi, care stam pe terenuri de lunca – si cam 70% din judet e cam teren de lunca -, o ducem ingrozitor de greu, din cauza umiditatii excesive. Toate canalele sunt pline cu apa, nu s-a invrednicit in niciun fel ANIF-ul sa traga vreun litru de apa din canalele de desecare – servicii pe care noi le platim – si daca este plin cu apa canalul, bineinteles ca  terenul meu, care este putin mai sus decat canalul, dar este in aceeasi zona, nu poate fi foarte uscat. Pare uscat, dar daca intri cu tractorul, te scufunzi cu el pana se aseaza pe punte. E foarte complicat. Pornesti de pe un grind, dai cu amendamente si vezi ca dupa 25 de metri, utilajul se scunfunda in solul umed si nu mai iese de acolo. Tragi de el, dar rupe parame, etc.

Avem mari probleme cu semanatul. Eu acum cum ma chinuiesc sa fac un lot, ma duc pe grinduri, ma orientez dupa topografia locului, nu mai caut sa fac o sola compacta, fiindca nu mai am cum. Fac ce pot si va dati seama ca in felul asta, nu stiu cum voi termina campania. De multi ani avem campanii atipice, cu seceta excesiva, cum a fost si asta vara, si acum doua veri – dar pe partea a doua a verii, fiindca in prima parte sunt situatii de-astea ultraumede, cu ploi suprinzatoare, iar zilele trecute a dat si grindina in zona Maximeniului. Campania agricola din aceasta  primavara este o mare provocare. In toata tara este asa, am inteles ca si in alte judete. Eu am peste 20 de ha acoperite de apa. Pelicani nu am inca acolo, insa gaste salbatice, lisite, rate, serpi, toate dihaniile. Iar dedesubt e orz… ”.