Campanie in scolile brailene: “Stop abuzului sexual asupra minorilor!”

5a

Odata cu inceperea noului anului scolar, politistii braileni reiau actiunile de informare si prevenire in randul elevilor. Astfel, in perioada 15 septembrie 2015- 15 martie 2016, Inspectoratul de Politie Judetean Braila va derula Campania de prevenire a implicarii minorilor in infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale “Stop abuzului sexual asupra minorilor!”. Aceasta se va realiza in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, in unitatile de invatamant din municipiul si judetul Braila

“Scopul campaniei il reprezinta cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la consecintele abuzului sexual asupra dezvoltarii copilului, prevederile legale care sanctioneaza abuzul si masurile de prevenire a implicarii minorilor, in calitate de autori sau victime, in infractiuni privitoare la viata sexuala. Cu toate ca evolutia indicatorilor statistici inregistrati de Inspectoratul de Politie Judetean Braila nu indica cresterea gradului de implicare in comiterea acestui tip de infractiune, infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale sunt fapte cu grad de pericol social ridicat, prin implicatiile de natura morala, sociala, psihologica si juridica. Datorita particularitatilor psihocomportamentale si de varsta specifice (posibilitati fizice si psihice de aparare limitate, capacitate empatica redusa, nivel inalt de sugestibilitate si credulitate), copiii reprezinta o categorie de persoane cu vulnerabilitate crescuta la victimizare prin astfel de infractiuni. Printre principalii factori favorizanti ai victimizarii minorilor prin infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale se numara lipsa de educatie si slaba comunicare pe teme sensibile dintre parinti si copii, indeosebi in mediul rural, unde educatia sexuala este subiect tabu si lasata aproape exclusiv in sarcina Internetului”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

Primele activitati in cadrul campaniei au fost desfasurate in scolile gimnaziale Dudesti si Tataru si in Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Braila. Oamenii legii s-au adresat elevilor, dar si parintilor, acestia din urma primind informatii privind semne fizice si aspecte comportamentale care semnaleaza abuzul asupra copilului, consecintele in plan fizic si psihic ale abuzului, modalitatile de prevenire a infractiunilor la viata sexuala institutiile la care se pot adresa pentru sprijin.

In aceasta saptamana, politistii braileni se vor  intalni cu elevii scolilor gimnaziale Jirlau, Visani, Gemenele si Scortaru Nou.