Canciu : CA de la Liceul „Cerna” și de la Colegiul „Ghica” nu au aprobat proiectul de încadrare cu personal didactic în anul școlar următor. Este un șantaj și am înțeles că e concertat de consilierii locali

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu este mulțumit de faptul că Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic a aprobat proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 așa cum a fost întocmit de ISJ Brăila.

„Acum câteva minute am primit de la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic o adresă de mulțumire prin care ni se spune că proiectul planului de școlarizare a fost realizat corect și îl avizează pentru a fi aprobat prin Hotărâre de Guvern în perioada următoare.

Precizez că sunt inspectorate școlare din țară cărora  nu le-a fost aprobat planul de școlarizare, ci le-a fost returnat pentru a fi reanalizat. Cu alte cuvinte, considerăm cu adevărat o victorie în disputa noastră și o dovadă că noi am procedat corect și profesionist, așa cum trebuie”, ne-a declarat că șeful ISJ.

În contextul în care a amintit de „dispută”, l-am întrebat pe Cătălin Canciu dacă s-a rezolvat situația în privința Colegiului economic „Ghica”, unde mai mulți profesori au fost revoltați de decizia ISJ de a reduce numărului de clase a IX-a în anul școlar următor și au reproșat liderilor Sindicatului învățământului brăilean că au fost de acord cu o asemenea măsură.

Inspectorul școlar general a răspuns: «Din punctul nostru de vedere, s-a rezolvat.

Au existat două refuzuri de a aproba proiectul de încadrare cu personal didactic în anul școlar următor în Consiliul de Administrație al Liceului „Panait Cerna” și din câte înțeleg și la Colegiul „Ghica”, dar asta e un șantaj de genul «Dacă nu ne-ați dat clasa a IX-a nu aprobăm proiectul de încadare».  Este cu totul altceva, sunt două subiecte diferite…

Eu le-am transmis că încalcă legea, pentru că dânșii trebuie să respecte legea și în Consiliile de Administrație. Presupun că lucrurile vor trebui tranșate fie de Ministerul Educației, fie de faptul că acei colegi care au nevoie să-și completeze catedra sau cei care vin la completare nu vor avea cum să facă asta, pentru că acel proiect nu este avizat de Consiliile de Administrație, iar noi nu putem să publicăm posturile.

Este un șantaj pe care-l fac, «Dacă nu mi-ai dat clasa a IX-a, las’ că îți arăt eu!» și am înțeles că e concertat de consilierii  locali. Nu știu dacă o fi adevărat sau nu, dar adevărul este că nu fac bine și e în detrimentul școlii”.