Canciu cere demisia primarului Dragomir pentru „marea bătaie de joc” a deszăpezirii: „La o săptămână după ninsoare, cartierele sunt în continuare acoperite de zăpadă! Când toată Brăila țipă că nu se poate merge nici cu mașina, nici pe jos, primarul anunța cu veselie pe Facebook că merge la bulgăreală în parc cu copiii”

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, este extrem de nemulțumit de modul în care s-a făcut deszăperirea în municipiu.

Canciu comentează într-un comunicat de presă că deși a trecut o săptămână de când a căzut „prima și singura zăpadă din această iarnă”, în Brăila este în continuare „un haos de nedescris: munți de zăpadă în marile intersecții, trotuare blocate de nămeți, șanțuri de gheață pe mijlocul străzilor, artere principale pe care se circulă pe o singură bandă, nervi în trafic, mașini distruse și pietoni cu fracturi”: „Singura explicație cu care a putut veni primarul încă în funcție Marian Dragomir pentru toată această nenorocire care există în Brăila a fost aceea că «a nins fără întrerupere 36 de ore și că atât s-a putut». Domnule Dragomir, astăzi ne aflăm la peste 120 de ore de când s-a oprit ninsoarea, iar cartierele din Brăila sunt în continuare acoperite de zăpadă!

Străzile sunt încremenite în șanțuri formate din zăpada înghețată, care în mijlocul zilei se mai topește un pic, dar dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute, îngheață la loc și transformă deplasarea mașinilor în adevărate aventuri. Trotuarele sunt impracticabile, singurele căi de acces sunt cărările făcute de pietoni prin bătătorirea zăpezii, ceea ce face deplasarea greoaie și extrem de periculoasă. Bătrânii merg ținându-se de zidurile clădirilor, nu este posibil așa ceva! Nici măcar trotuarul din fața Spitalului Județean, unde zeci de oameni vin zilnic pentru a solicita ajutor medical, nu a fost curățat de zăpadă.

Puținele utilaje care au fost văzute pe principalele străzi din Brăila (pe unele dintre ele, nu pe toate), au mers în mare parte ca la paradă, în coloană și cu lama ridicată, pentru a nu distruge frumusețea de asfalt marca Dragomir. Ici și colo a fost aruncată câte o lingură de sare, tot pentru a nu strica străzile proaspăt asfaltate. Utilajele, care chipurile și-au făcut treaba, au împins zăpada pe trotuare și în parcări și acolo au lăsat-o, blocând căi de acces, zone pietonale și bineînțeles, mașini.

Și, cireașa de pe tort, în tot acest haos, Poliția Locală, poliția domnului primar, mai exact, a avut tupeul să îi amendeze pe brăilenii care s-au chinuit să își deszăpezească mașinile astupate de zăpada depozitată de utilaje, pe motiv că au aruncat o lopată de zăpadă înapoi pe carosabil. Cei care au fost amendați (1.000 lei/persoană) pot merge liniștiți să conteste în instanță amenda și să ceară chiar și daune morale pentru deranj.

Ca și când nu era suficient, luni, 30 ianuarie, când trecerile pentru pietoni erau blocate de mormane de zăpadă și nu știai pe unde să mai calci ca să nu își rupi picioarele, Poliția Județului a ieșit în stradă pentru a disciplina pietonii cu… amenzi, pe motiv că nu traversează… prin locuri premise. Bun moment și-au găsit polițiștii să facă educație, ce să mai zic!? În astfel de situații, ajungi să te întrebi dacă autoritățile locale și județene din Brăila lucrează pentru sau împotriva oamenilor.

Asta a fost marea deszăpezire a administrației Dragomir, iar brăilenii s-au revoltat pe bună dreptate pe rețelele de socializare. Când toată Brăila țipă că nu se poate merge prin oraș, nici cu mașina, nici pe jos, nepăsător la problemele brăilenilor, primarul anunța cu veselie pe contul lui de Facebook că merge la bulgăreală în parc cu copiii. Rezolvase tot și era apt pentru distracție, ceea ce s-a și văzut din pozele postate ulterior.

Solicit public DEMISIA primarului Marian Dragomir pentru marea bătaie de joc cu care a gestionat problema deszăpezirii orașului, pentru sfidarea cu care i-a tratat pe brăilenii care au strigat după ajutor în mediul online (Dragomir a avut grijă să șteargă toate mesajele negative), pentru lipsa de interes în a rezolva adevăratele probleme ale Brăilei.

În același timp, solicit să fie prezentate public sumele care vor fi decontate pentru aceste lucrări de “deszăpezire”, în care zăpada a fost mutată practic dintr-un loc în altul, în loc să fie încărcată și transportată în afara orașului, nu depozitată în porțile oamenilor, pe locurile de parcare, pe trotuare și, mai ales, în stațiile de autobuz.

Referitor la acțiunea din Parcul Monument, totul a fost pus în scenă după o regie marca Dragomir, în care copiii de grădiniță au fost încolonați ca în perioada comunistă și duși în parc  pentru o ședință foto cu primarul. În toate grădinițele din oraș a ajuns o circulară de la Inspectoratul Școlar, prin care se cerea la foc automat tabele cu semnăturile părinților care sunt de acord să își lase copiii la bulgăreală în Parcul Monument, între orele 10.30 și 12.00. Primarul era deja prezent când au ajuns copiii, ca să nu rateze ședințele foto, imagini numai bune pentru campania electorală. Mă îndoiesc că primarul a avut acordul părinților și pentru a face poze cu copiii în parc.

Mai mult decât atât, a avut tupeul să cheme copiii la joacă în aceeași zi, tot în Parcul Monument, dar mai pe seară, deși brăilenii i-au transmis pe rețelele de socializare că nu au aparate de zbor pentru a ajunge la destinație, drumurile fiind impracticabile, cu munți de zăpadă, dâmburi și tranșee. Până și joaca a ajuns să fie programată de primar în Brăila. Substratul acestei acțiuni comuniste a fost, pe lângă cel strict politic, acela de a distrage atenția de la neputința autorităților în a deszăpezi orașul.

Ca să nu mai spun că vineri, când a început să ningă în Brăila, zăpada mai avea un pic și îi astupa la propriu pe toți PSD-iștii de frunte, care se adunaseră pentru a-și alege conducerea pe următorii 4 ani. În timp ce orașul și județul erau luate în stăpânire de zăpadă și viscol, toți aleșii județului și municipiului stăteau bine mersi la căldură și își votau președintele. Abia când au terminat de numărat voturile și-au dat seama că venise iarna! O iarnă care i-a luat iar prin surprindere și au rămas surprinși până astăzi, la o săptămână după ce s-a oprit ninsoarea!”.

Canciu a transmis și câteva imagini care ilustrează cum se face deszăpezirea la Brăila: