Canciu: Da, tăiem de la elita Brăilei. Dacă «Bălcescu», «Iorga», «Murgoci» și-ar propune câte 20 de clase, cu siguranță le-ar realiza; dar ce facem cu partea inferioară a clasamentului, cu liceele tehnologice?

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu declară că a propus să se mai taie din numărul claselor a IX-a de la liceele de elită ale Brăilei pentru că acestea „nu au avut de suferit niciodată” când s-a pus problema reducerii numărului de clase și în plus, dacă s-ar tăia de la liceele „din partea inferioară a clasamentului”, acestea riscă să nu mai aibă numărul minim de elevi impus de legislația în vigoare, pentru a funcționa. Canciu nu are dubii că în cazul în care Colegiile Naționale „Gh. M. Murgoci” și „Nicolae Bălcescu” și Liceul „Nicolae Iorga”și-ar propune să aibă câte 20 de clase a IX-a, ar găsi suficienți elevi ca să completeze toate acele clase, însă vrea să protejeze liceele cu performanțe mai slabe, pentru ca acestea să nu dispară.

Inspectorul școlar general a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că este necesar să se taie un număr de clase a IX-a pentru ca propunerea privind planul de școlarizare aferent anului școlar 2021-2022, ce va fi înaintată Ministerului Educației, să se încadreze în limitele legii și a explicat în ce fel a gândit lucrurile: “Am chemat directorii, cu toate că legal nu aveam această obligație, dar i-am chemat ca să demonstrăm spiritul nostru colegial, de echipă, de dialog. I-am spus doamnei directoare de la Colegiul Economic: «Doamna directoare, este cam mult 5 clase a IX-a, în condițiile în care celelalte licee tehnologice au câte o clasă. Vă rog frumos să vă gândiți care dintre cele 5 clase ați putea să nu o realizați în anul următor».

În ceea ce privește învățământul teoretic, an de an am tot redus clase. De exemplu, la Liceul «Mihail Sebastian» s-a ajuns la 3 clase. Dacă am mai fi tăiat o clasă cu siguranță n-ar mai fi avut numărul de 300 de elevi. Apoi Liceul «Cerna» sunt 4 clase; nu poți să tai în neștire, pentru că este un liceu simbol al Brăilei.

Am constatat că singurele licee care nu au avut de-a lungul timpului de suferit au fost Colegiile «Murgoci», «Bălcescu» și Liceul «Iorga», unde le-am propus doamnelor directoare: la specializarea unde aveau 3 sau 4 clase sau 2 clase, în cazul Liceului «Iorga», să reducă cu o clasă. Deci nu le-am exclus integral o specializare.

Întrebarea firească ar fi «Bun, dar tăiați de la elita Brăilei?». Așa este, tăiem de la elita Brăilei. Nu am făcut-o niciodată. Și «Bălcescu», și «Iorga» și «Murgoci», dacă și-ar propune câte 20 de clase a IX-a, cu siguranță le-ar realiza. Dar ce facem cu partea inferioară a clasamentului, cu liceele tehnologice? Vom vedea că două, trei, patru licee tehnologice nu ar realiza nici măcar o clasă.

Cam asta a fost discuția. Din păcate, chiar dacă le-am cerut doamnelor directoare să își noteze exact explicația mea de la un capăt la altul, discuțiile în Consiliile de Administrație (ale unităților de învățământ amintite – n.r.) au fost trunchiate și profesorii, colegii noștri, au înțeles cu totul altceva: «A venit Cătălin Canciu și se pune să taie, pur și simplu că așa își dorește el!» Ceea ce nu este adevărat!”.