Canciu, despre Dragomir: Până acum am zis că are o atitudine politicianistă, dar acum am impresia că are probleme de înțelegere! Nu se reduce numărul de clase, se mărește!

„O mascaradă” – așa caracterizează inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, ședința de azi a Comitetului Local pentru Dezvoltarea Parteneriatului Social (CLDPS). Canciu (PNL) este indignat de modul în care au decurs discuțiile și consideră că se politizează într-un mod nepermis subiecte care țin strict de educație.

Șeful ISJ este și mai indignat însă de declarațiile făcute de primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), după ședința respectivă.

Mai exact, ediul șef a emis un comunicat de presă în care afirmă că „învățământul brăilean a mai primit azi încă o palmă de la ISJ” și condamnă faptul că Inspectoratul Școlar „va reduce numărul de clase a IX-a în anul școlar următor”.

În ceea ce-l privește, Canciu ne-a declarat că primarul „are probleme de înțelegere” și că nu e vorba de o reducere, ci de o suplimentare a numărului de clase a IX-a: „Am asistat la toată mascarada asta, exact așa cum fac ei (PSD-iștii – n.r.) și în Consiliul Local, că știu că au 20 de voturi și o majoritate amplă și au transformat o ședință  a CLDPS în ceva ce… n-am cuvinte să descriu. Până acum am zis că e o atitudine politică, politicianistă din partea domnului primar, că vrea să-și întindă tărâmul politic peste tot, dar acum eu am impresia că are probleme de înțelegere!

Sunt lucruri simple, e vorba de aritmetică, e vorba de o împărțire a numărului de elevi la efectivul la clasă pe care îl prevede metodologia.

Dânsul vorbește despre faptul că în prezent sunt 96 de clase a IX-a și că anul viitor vor fi 93, însă numărul de elevi care sunt acum în clasa a VIII-a și care vor fi la anul în clasa a IX-a este cu aproape 600 mai mic decât numărul elevilor din clasa a IX-a de anul acesta.

Nu putem compara numărul de elevi de clasa a IX-a din anul școlar 2020-2021 cu numărul de elevi care vor fi în clasa a IX-a în anul școlar 2021-2022… Sunt doi ani distincți ca populație școlară. Anul acesta sunt circa 2800 elevi de clasa a IX-a; pe de altă parte, avem în acest an circa 2200 de elevi care vor termina clasa a VIII-a, deci vor fi anul viitor în clasa a IX-a. Este firesc ca dacă există o asemenea diferență ca număr de elevi între cei doi ani să fie diferențe și la numărul de clase a IX-a”.

Șeful ISJ a amintit că la începtul săptămânii trecute, când a fost instalat în funcție, exista un proiect care prevedea un număr 87 de clase a IX-a pentru anul școlar viitor. Dintre acestea, spune Canciu, pe vechea metodologie de fundamentare a cifrei de școlarizare nu se puteau aproba decât 82 de clase a IX-a, deci era necesar să taie 5 clase.

Inspectorul școlar general mai afirmă că urmare a schimbării metodologiei respective, acum se pot forma 93 de clase,  „așadar e vorba de o suplimentare, nu de o reducere”: „Inițial, în propunerea pe care am făcut-o zilele trecute, era vorba de 82 de clase a IX-a, în baza metodologiei  care era în vigoare la acel moment. Și asta presupunea ca în anul școlar viitor să reducem numărul de clase a IX-a de la Colegiul Național «Gh. M. Murgoci», Colegiul Național «N. Bălcescu» și Liceul Teoretic «N. Iorga» (cu câte o clasă) și la Colegiul Economic «I. Ghica» (cu două clase).

Ca urmare a modificării metodologiei printr-un ordin al ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, vom  ajunge la un total de 93 de clase a IX-a. Suplimentarea despre care vorbesc este după cum urmează: la Colegiul Economic «Ghica» din cele două clase tăiate inițial s-a dat una înapoi,  la liceele tehnologice care în varianta anterioară aveau o singură clasă a IX-a, în noua variantă vor avea câte două clase și mai e o clasă la profesională”.