Canciu, despre revolta profesorilor de la „Colegiul Ghica”: Am avut un gust amar. Aveau o atitudine… „Să tăiem clase de la altă școală”. Adica să luăm de la săraci ca să dăm la bogați

Colegiul Economic „Ion Ghica” va rămâne cu 4 clase a IX-a în anul școlar  2021-202, decizia este luată, nu mai există nicio posibilitate de a fi schimbată – este ceea ce spune inspectorului școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu.

Revolta de ieri a profesorilor de la unitatea amintită, care au venit indignați la sediul Sindicatului Învățământului brăilean și au reproșat liderului Valeriu Partene că nu le-a apărat interesele, precum și discuția aprinsă de la sindicat, la care a participat și șeful ISJ, nu l-au făcut pe acesta din urmă să se răzgândească.

Inspectorul școlar general consideră că decizia sa de a reduce numărul de clase de la Colegiul „Ion Ghica” de la 6 (câte sunt în acest an) la 4 (în anul școlar următor) este corectă, în contextul în care nu există niciun pericol ca acest lucru să ducă la pierderea unor catedre: „Cei de Colegiu au propus 6 clase a IX-a. Fostul inspector școlar general Botea a tăiat una, au rămas 5. Eu le-am explicat ieri: «Oameni buni, voi ați proiectat 6 clase, inițial propunerea mea era să rămâneți cu 3, iar acum, că s-a redus numărul de elevi/clasă, veți avea 4 clase». Am tăiat o clasă din cele 3 existente cu specializarea Economic.

Eu am întrebat colega din ISJ de la Resurse umane și am aflat că la nivelul Colegiului sunt 209 ore suplimentare, deci nu pierde nimeni absolut nimic. Povestea asta cu «Copiii, că noi ne iubim copiii»…  Sunt 209 ore suplimentare, ceea ce înseamnă aproape 12 catedre!

Ca să rămână Colegiul «Ghica» și în anul școlar următor cu 6 clase a IX-a ar însemna să tăiem din altă parte.

Eu am plecat cu un gust amar de la sediul sindicatului, ieri. Domnii profesori aveau așa o atitudine… «Să tăiem clase de la altă școală». Adică să luăm de la săraci ca să dăm la bogați, ca să spun așa…

Ei nu sunt într-o situație alarmantă, în care să aibă probleme cu încadrarea. Iar ieri la sediul sindicatului unii dintre ei erau profesori de specialitate, care au ore «cu cârca», să spun așa”.

Pe de altă parte, Canciu ne-a explicat de ce propune reducerea unei clasei a V-a de la Liceul „Panait Cerna”: „Față de numărul de elevi de clasa a IV-a (care anul viitor vor fi a V-a), în proiectul inițial al planului de școlarizare au apărut 200 de elevi în plus. Acești 200 de copii nu se vor naște la vârsta de clasa a V-a și nu vor apărea din alte județe…

De exemplu, la Școala «Sf. Andrei» sunt în acest an 54 de copii la două clase, iar școala a solicitat 3 clase. Eu cred că este justificată această solicitare, gândindu-ne că dacă ar fi 2 clase, ar avea fiecare câte 27 de elevi. Mai analizăm chestiunea.

În schimb, la «Cerna», la clasa a V-a anul acesta ei au 14 elevi, ceea ce contravine inclusiv legislației, pentru că în mijlocul orașului nu poți să ai o clasă subpopulată, fiindcă apare un deficit de natură financiară. Și știți foarte bine că multe dintre școli ajung în vară să nu mai aibă bani de salarii. Dacă tratăm lucrurile cu lipsă  de responsabilitate ne trezim în situația în care punem școlile în pericol”.