Canciu, despre un soclu de 10.000 lei: Acest soclu are și forțe ascunse? Duce la levitația statuii, de costă atât de mult?

„100 de milioane de lei vechi din banul public pentru soclul unei statui?!” – este nedumerirea consilierului municipal Cătălin Canciu (PNL), cu privire la suma estimata pentru realizarea unei platforme din beton armat, placată cu marmură, pe care va fi așezată sculptura ”Valurile Dunării”, realizată de artistul Florin Strejac în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală ”Nicăpetre” din anul 2018.

În cadrul unei recente ședințe CLM Brăila s-a discutat și s-a aprobat un proiect de hotărâre privind amplasarea statuii ”Valurile Dunării” pe Strada Aleea Parcului, în fața Bazinului Olimpic de Înot, iar potrivit documentelor prezentate consilierilor, lucrarea va fi expusă pe o platformă cu dimensiunile în plan de 2,00 m x 2,00 m și înălțimea de 30 cm, care va fi confecționată din beton armat, placată cu marmură de Rușchița.

Cătălin Canciu consideră însă că prețul acelei platoforme este exagerat: „În primul și în primul rând aș întreba dacă avem drepturi de autor asupra denumirii «Valurile Dunării»; există un vals, există un film cu aceste denumiri. Am văzut că artistul a numit această opera de artă «Valurile».

Ce este mai interesant la această creație artistică este soclul sau platforma de beton placată cu marmură de Rușchița. Are o suprafață de 4 mp și o înălțime de 30 cm. Din solicitarea pe care am avut-o la comisie am înțeles că acest soclu costă fix 10.000 lei. 100 milioane lei vechi, în condițiile în care se consumă 1,2 m de beton, oțelul aferent și se plachează cu 6,4 m de marmură de Rușchița. Întrebarea mea este: acest soclu are și forțe ascunse? Duce la levitația statuii, de costă atât de mult?!”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a răspuns: „Referitor la drepturi de autor, să știți că expresia «Valurile Dunării» nu este marcă înregistrată a niciunui autor, cuvintele sunt libere. Și dvs puteți folosi noțiunea de «val»; totul este să nu ne ia valul și să rămânem duși de val.

În ceea ce privește această opera de artă, ea este realizată la un simpozion inițiat chiar de către colegul dvs de partid, Marian Căpățînă, susținut, de altfel, de CJ. Lucrarea este finanțată de CJ în urma unui concurs de proiecte, autorul respectiv a fost premiat în acest sens de CJ, iar colegul dvs de partid a participat la selecția acestei piese. Puteați să-l întrebați mai devreme, ca să nu ne mai puneți nouă acele întrebări…

Referitor la soclu, o să fac o verificare și eu. O să îi rog pe cei de la Direcția Tehnică și apoi o să vă transmitem un răspuns detaliat privind suma. Dacă cumva este o sumă mult prea mare și intervenția dumneavoastră se justifică, atunci cu siguranță lucrurile nu vor rămâne așa. Dacă, în schimb – lucru pe care eu nu-l cunosc – marmura de un anume fel are un anumit preț, atunci cu siguranță va exista și o cerere de ofertă de la producătorul respectiv. Nu vreau să mă pronunț acum vizavi de sumă. Dacă este mare, va fi redusă. Dacă este conform prevederilor legale și prețurilor pentru acel material, atunci va trebui să îl punem în practică, având în vedere grosimea pe care trebuie să o aibă soclul, avizele care trebuiesc obținute, etc”.