Canciu: E problema directorilor ca sunt finii inspectorului scolar general adjunct! Finii nu reprezinta un grad de rudenie

IMG_0242

“Ce de-ALDE directori in unitatile de invatamant brailene!” – este nemultumirea unor profesori care sustin ca declaratiile inspectorului scolar general al judetului, Catalin Canciu, cu privire la refuzul sau categoric de a politiza invatamantul brailean, sunt doar vorbe frumoase – si atat.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Braila s-a aratat indignata de acuzatiile presedintelui PNL Braila, Vasile Cortez, cu privire la faptul ca recenta schimbare a directorilor gradinitelor, scolilor si liceelor din intreg judetul s-a facut pe criterii politice. Inspectorul scolar general Catalin Canciu a comentat, chiar, ca liberalii “vor ca noi sa fim supusii lor si sa facem exact ce spun ei!” si a anuntat sus si tare ca el nu pleaca niciodata capul in fata ingerintelor politice si nu va numi directori de scoli dupa cum vor partidele locale.

O atitudine demna de tot respectul, daca ar fi pusa si in practica. Exista insa profesori care sustin – fara sa fie dispusi ca numele lor sa fie facut public – ca teoria ca teoria… dar practica ne omoara si in domeniul invatamantului local. Mai concret, cativa profesori braileni au trimis mesaje indignate catre MD Press, sustinand ca de fapt, Canciu este “protectorul” ALDE si ca acesta a pastrat pe functii directorii care sunt membri ALDE si a numit si altii, noi, de la acelasi partid. Astfel, mai multe surse ne-au furnizat liste cu nume de directori sau directori adjuncti care sunt membri ALDE – unii chiar candidati ALDE la alegerile locale -, sau sunt chiar rude de-ale inspectorului scolar general  Dan Gheorghita, care este si el membru ALDE si a carui sora, Daniela Radulescu, este co-presedinte ALDE Braila.

I-am solicitat astazi inspectorului scolar general Catalin Canciu, precum si inspectorului scolar general adjunct, Dan Gheorghita, sa ne lamureasca daca aceste informatii sunt adevarate sau nu.

Mai exact, lista finala, cu informatiile cumulate din listele furnizate de mai multi pofesori braileni, arata cam asa (precizam ca e vorba de directori pastrati in functii sau directori nou numiti):

*Scoala “Dimitrie Cantemir” – director  fost numita Cristina Traistaru, care nu are atestat de expert in management educational

*Scoala Gimnaziala “I. L. Caragiale” – director Rusu Valeriu, candidat ALDE, director adjunct Victor Serban, ALDE

*Scoala  “Radu Tudoran” – director adjunct  Cristina Bichescu, ALDE

*Scoala Ramnicelu – director Dragos Mocanu, ALDE

*Scoala Cazasu – director Valentina Duca, ALDE

*Liceul “Panait Cerna” – director Nicoleta Bujor, ALDE

*Grupul scolar “Edmond Nicolau” – director Mihaela Toma, ALDE, director adjunct Magdalena Ene, ALDE

*Liceul Teoretic “N. Oncescu” Ianca – director Mirela Cazacu, candidat ALDE, director adjunct Marius Stratulat, candidat ALDE.

*Colegiul National “Nicolae Iorga” – director Elena Tudor, candidat ALDE, director adjunct Laura Ion, ALDE

*Liceul “Mihail Sebastian” – Gheorghita Rusu, ALDE

*Liceul “Valsan” Faurei – director Gabriela Petrovici Claudia , candidat ALDE

*Liceul pedagogic Braila – director adjunct Grigore Bogdan, candidat ALDE

La acestia se adauga Stanica Nicolae Catalin, candidat ALDE – numit inspector de matematica.

De asemenea, potrivit datelor ce ne-au fost furnizate, ar fi vorba si de cativa fini de-ai lui Dan Gheorghita: *Scoala “Nedelcu Chercea” adjunct Dorel Costel Onosa, finul inspectorului scolar general adjunct Dan Gheorghita, candidat ALDE
*Scoala gimnaziala Chiscani – director Mihai Anghel, finul inspectorului scolar general adjunct Dan Gheorghita (ALDE), candidat ALDE
*Scoala Tichilesti – director Ionut Dorel Micu, ALDE, finul finului inspectorului scolar general adjunct Dan Gheorghita (ALDE).

Inspectorul scolar general a fost foarte interesat sa  afle de unde avem lista respectiva, insa a declarat ca nu stie care dintre acesti directori sunt membri ALDE, in afara de cei care au candidat la alegerile locale, respectiv de “Micu, Tudor si Onosa”: “Pe ceilalti eu nu stiu sa fie membri de partid. Dar haideti sa vorbim altfel: eu nu am cerut niciunui om, nu l-am intrebat daca e membru de partid. Ar fi o discriminare. Cati dintre directorii actuali fac parte dintr-un alt partid? Asta nu-i problema mea. Problema este ca directorul sa nu aiba si o functie de conducere in partid, pentru ca incalca legea. Dar nu scrie nicaieri in Legea educatiei ca un director nu poate fi membru de partid.

Eu cu aceasta ocazie, cer partidelor, daca asa cum au declarat, vor o depolitizare a  invatamantului, sa faca publice care dintre ei sunt membri de partid, numiti directori”.

Intrebat daca este pur si simplu o intamplare ca sunt zeci de persoane numite sau pastrate in functii de directori, membre ALDE, seful ISJ a spus ca nu sunt zeci de persoane. De asemenea, acesta a precizat ca stie sigur ca directorul adjunct Serban nu este membru ALDE.
In ceea ce priveste faptul ca 3 dintre directori sunt finii inspectorului scolar general adjunct Dan Gheorghita, Canciu a comentat: “Este problema fiecaruia! Finii nu reprezinta un grad de rudenie”.

Interesant este ca daca in initial, Gheorghita a recunoscut ca cei trei sunt finii sai, la finalul conferintei de presa, acesta a spus ca Micu Ionut Dorel nu e finul sau. Pe de alta parte, acesta nu a putut preciza daca persoanele de pe lista sunt sau nu membre ALDE.

Declaratia integrala a lui Catalin Canciu pe aceasta tema, aici: