Canciu: Nu am interzis oferirea de mărțișoare în școli de 1 Martie! Dar dacă eu aș spune „Da, oferiți flori, oferiți mărțișoare fără număr!” intru în delict

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu (PNL) declară că nu este adevărat că a interzis oferirea de mărțisoare de 1 Martie în unitățile de învățământ brăilene, așa cum îl acuză primarul Marian Dragomir (PSD).

Canciu ne-a declarat că nu a interzis acest lucru, dar a sugerat directorilor și implicit, profesorilor să fie rezervați în ceea ce privește primirea de mărțișoare sau flori, fiindcă situația este complicată din punct de vedere epidemiologic:  „Nu există așa ceva, nu am interzis! Domnului primar îi place să se bage în seamă, sincer! Eu am trimis colegilor directori comunicatul de presă emis de Ministerul Educației și le-am spus că sunt oameni responsabili și să trateze ca atare acest moment, cu maximă  seriozitate”.

Întrebat ce înseamnă „să trateze ca atare”, Canciu a explicat: „Dacă citim mesajul, se spune că mărțisorul este simbol, că oferirea unui mărțișor nu este oferirea de obiecte personale, dar și acest lucru trebuie făcut într-un cadru limitat, pentru că infectarea poate veni de oriunde. Când oferi o floare nu te îmbrățișezi cu persoana respectivă? E firesc, suntem oameni, noi ne îmbrățișăm. Și lucrurile astea sunt foarte periculoase pentru lupta asta pe care o ducem de luni și luni. De asta am spus să fie foarte atenți.

Citind în lege – PSD nu prea are treabă cu legile – scrie foarte clar: «este interzis schimbul de obiecte personale».

Eu am făcut o declarație la Mediafax în care exact asta am spus, am citat din lege: «este interzis schimbul de obiecte personale». Eu sunt obligat să respect legea. Dacă eu aș spune «Da, oferiți flori, oferiți mărțișoare fără număr!» vă dați seama că intru în delict.

În situația în care suntem, eu  stau de dimineața până seara cu masca la gură, chiar dacă m-am vaccinat, fac tot ce este posibil ca profesor, ca om, să limitez propagarea virusului. Eu asta le spun colegilor, profesorilor, părinților: «Fiți calculați, fiți echilibrați!». N-aș vrea să ne întoarcem în sistem online…

Nu suntem habotnici, nu suntem obtuzi, nu privim cu ochelari de cal, suntem deschiși, dar trebuie să fim foarte atenți”.