Canciu prezintă ce-a cumpărat Primăria Brăila, prin intermediul Casei de Cultură, după intrarea în vigoare a Ordonanței austerității: ceasuri, fulare, păpuși, tablouri, băuturi, făină, orez, ulei, zahăr, tutun

Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL), acuză „dezmățul și risipa banului public” practicate la Primăria municipiului Brăila, care, direct sau indirect, a făcut cumpărături neașteptate după ce a intrat în vigoare Ordonanța austerității, care, teoretic, ar fi trebuit să limiteze foarte mult cheltuielile făcute de autoritățile locale.

Canciu afirmă că Primăria Brăila face cheltuieli prin intermediul Casei de Cultură a Municipiului,  „care a devenit un fel de EMAG” pentru Municipalitate și prezintă într-un comunicat dat publicității câteva dintre produsele cumpărate în ultima perioadă din bani publici: „Percepția PSD-iștilor din administrația locală brăileană în legătură cu măsurile de austeritate impuse prin OUG 90 din 27 octombrie 2023 este clar una deformată, în dispreț total față de lege și față de brăileni. Deși OUG 90 prevede reducerea la minim a cheltuielilor făcute de administrația locală, primarul Brăilei, Marian Dragomir, cu o atitudine de vătaf pe moșie, își permite să sfideze legea și să dea frâu liber unui adevărat dezmăț pe bani publici.

După 27 octombrie, data intrării în vigoare a OUG 90, în Primăria Brăila, nu doar că nu s-au redus cheltuielile, ci, în bătaie de joc, ele au luat amploare. Ca să nu bată la ochi, achizițiile au fost făcute cu mantă, prin Casa de Cultură a Municipiului Brăila, care a devenit un fel de EMAG pentru Primăria Brăila.

Vă prezint mai jos – cu dovezi luate direct de pe SICAP (platforma de achiziții publice) – câteva exemple de achiziții făcute de Primăria Brăila, prin Casa de Cultură a Municipiului Brăila, lucruri diverse, greu de înțeles la ce le-ar folosi funcționarilor publici. Dacă oamenii simpli au crezut că administrația PSD Brăila își va restrânge cheltuielile, ei bine, s-au înșelat, cei care au comandat diverse produse au fost cuprinși de febra cumpărăturilor și au uitat de austeritate. S-au cheltuit bani publici pe duzine de ceasuri, fulare, păpuși, tablouri, brelocuri, calendare, agende, dulciuri, băuturi, făină, orez, ulei, zahăr, în total, la un prim calcul, peste 170.000 lei.

Și nu au fost cumpărate orice fel de ceasuri, ci Smartwatch la preț de 2.020 lei bucata, Smartwatch Huawei de 1.200 lei bucata, Smartwatch Huawei GT3, 42mm, elegant, white de 736,97 lei bucata, Smartwatch Huawei Watch Fit, silicon, blue (4 bucăți la un cost total de aproape 2.000 de lei). Nu știm exact ce au făcut funcționarii cu Smartwatch-urile, cu atât mai puțin unde au ajuns ele exact, poate voiau să vadă pe ecran când sună șeful și să nu răspundă, cine mai știe.

Seria cumpărăturilor continuă cu Pachete pentru pensionari, iar aici avem: zahăr, ulei, făină, măsline, orez, prăjituri de vanilie, ciocolată, în total 60.624 lei. Îmi este greu să cred că aceste cadouri au ajuns la toți pensionarii Brăilei, precis doar la unii cu ștaif. Avem în continuare Pachete cu sarmale, la un cost de 6.000 de lei și alte Pachete de 1 decembrie. În timp ce, în alte orașe ale țării, Ziua Națională a fost una de austeritate, la Brăila, un municipiu care își permite să arunce cu bani publici, cheltuielile de 1 decembrie au fost de 22.388 lei. Și, bomboana de pe coliva bugetului local, este achiziția de… fulare, nu multe, doar 250 de bucăți, total cheltuieli 8.405 lei. Probabil le-au cumpărat preventiv, ca să nu răcească… la buzunare!

Asistăm la o risipă a banului public marca Dragomir, o bătaie de joc la adresa brăilenilor, sfidare, indiferență și lipsă de empatie fată de oamenii care, poate, nu au ce pune pe masă anul acesta, de sărbători. Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că în Brăila austeritatea se măsoară doar în buzunarul celor amărâți. Într-o maximă bătaie de joc, pe lista achizițiilor publice găsim și băuturi și ceva tutun, un pachet la prețul de 893,13 lei și altul la prețul de 825, 14 lei.

Putem considera ironic că după atâtea cumpărături, PSD-iștii s-au relaxat, au băut și scos rotocoale de fum de bucuria reușitei, nu?

Opriți dezmățul și risipa banului public, opriți nesimțirea cu care sfidați brăilenii, opriți-vă!”.