Canciu: Primăria Brăila primea 50% din sumele încasate pentru închirierea sălilor de sport de către școli. Dacă s-ar încheia parteneriate, cluburile sportive ar putea folosi din nou sălile școlilor pentru antrenamente, dar primarul Dragomir nu vrea, pentru că nu s-ar mai încasa bani

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, în prezent secretar de stat,  consideră că primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), este vinovat pentru faptul că circa 1500 de copii brăileni care practică sportul la diferite cluburi/ asociații de profil locale nu mai au unde să se antreneze de la 1 noiembrie.

Ani la rând asociațiile sportive private au închiriat sălile de sport ale unor școli din municipiu pentru a-și desfășura antrenamentele, însă în luna octombrie conducerea școlii „Al. I. Cuza” a cerut Ministerului Educației lămuriri cu privire la legalitatea acestor închirieri, iar răspunsul a fost că nu sunt legale, deoarece sunt asimilate unor activități economice (pentru că unitatea de învățământ încasa chirie). Conducerea școlii a anunțat Primăria, aceasta a anunțat mai departe toate unitățile de învățământ și urmarea a fost că toate școlile care-și închiriau sălile de sport pentru acest gen de activități au reziliat contractele cu cluburile sportive, începând de la 1 noiembrie.

Cătălin Canciu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în opinia sa totul pleacă de la primar, care ar fi interesat doar să încaseze bani de pe urma închirierii sălilor de sport. Mai concret, spune Canciu, Primăria primea 50% din sumele pe care le încasau școlile din închirierea sălilor de sport. Soluția ar fi să se renunțe la varianta închirierii și să se încheie niște parteneriate care să permită unităților de învățământ să pună sălile de sport la dispoziția cluburilor, pentru antrenamente, gratuit, cu condiția ca acestea să-și plătească utilitățile pentru perioada în care folosesc sala de sport. Liberalul afirmă că această variantă, care ar fi legală, nu este pe placul primarului, fiindcă nu se mai scot bani, iar pe Dragomir nu-l interesează ce se întâmplă cu copiii care nu se mai pot antrena: „Marea problemă a municipiului Brăila este lipsa unei baze sportive. Nu există săli ale Municipalității, nu există piste de atletism, stadionul de atletism este într-o situație deplorabilă.  Singura investiție în sport este la Stadionul Progresul, din cartierul Vidin.

Primarul Brăilei gândește închirierea acestor săli și activitatea sportivă din școli ca pe o activitate financiară. Se bucură de acel 50% pe care-l obține în urma închirierii realizate de școală și în momentul în care n-au mai venit acești bani la Primărie, a spus «Gata, în Brăila nu se mai poate închiria nimic!».

Dacă ne uităm în Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului, există modalități de realizare a protocoalelor, a parteneriatelor între asociații sportive, Municipalitate și școală. Atât timp cât elevii școlii participă la aceste activități în sălile de sport, nu există nicio barieră legală  care le-ar bloca accesul. Dar totul se gândește doar sub formă financiară.

Dacă ar fi o colaborare între asociația de fotbal sau asociația de handbal cu școlile și cu Primăria, nu văd ce lege s-ar încălca. Atât timp cât nu există aceste taxe (chiria – n.r) și este doar o colaborare în beneficiul ambelor părți, nu se încalcă nicio lege”.

Potrivit lui Canciu, fiindcă Municipalitatea nu mai poate încasa bani de pe urma acestor închirieri, primarul Dragomir a preferat să nu mai permită să fie puse sălile de sport la dispoziția sportivilor de la cluburile private, fiindcă „nu-i place sportul. Și a dovedit-o”.

În viziunea lui Canciu, ar fi necesar ca Primăria să facă parteneriate cu mai multe școli – cele care au elevi înscriși la diferite cluburi sportive private, precum și cele care pun la dispoziție sălile de sport pentru antrenamentele acestor sportivi – și de asemenea, cu cluburile sportive private. În acest fel, unitățile de învățământ semnatare ale parteneriatului își oferă sălile de sport pentru activitățile sportive ale elevilor lor, deci este în beneficiul tuturor o astfel de înțelegere.

Cătălin Canciu a precizat că a discutat zilele trecute cu un secretar de stat din Ministerul Educației, i-a expus punctul său de vedere, l-a întrebat dacă este legală sau nu această variantă și a primit confirmarea în acest sens.